Home » D:News » „Google Seaview”: o fereastră unică spre lumea subacvatică (VIDEO)

„Google Seaview”: o fereastră unică spre lumea subacvatică (VIDEO)

Publicat: 24.02.2012
„Google Seaview”: o fereastră unică spre lumea subacvatică (VIDEO)
O variantă subacvatică a celebrului Google Street View va fi pusă în funcţiune începând cu data de astăzi. Prin intermediul acestui nou serviciu, internauţii se vor putea delecta cu un un tur virtual fără precedent al Marii Bariere de Corali, precum şi cu vizionarea online a unor imagini cu recifele din arhipelagul Bermuda.

Denumit Catlin Seaview Surwey, proiectul implică o colaborare între Google, Universitatea Queensland şi sponsorul lor, Catlin Group, o companie multinaţională de asigurări.

„Pentru prima dată în istorie, avem tehnologia care să ne permită o astfel de incursiune în tainele vieţii marine. Milioane de oameni din lumea întreagă vor putea astfel să experimenteze miracolul vieţii în mediul acvatic”, declară Ove Hoegh-Guldberg, cercetător în cadrul Universităţii Queensland din Brisbane.

În prezent, se pot urmări doar unele înregistrări postate pe site-ul seaview.org. Proiectul complet va fi lansat în luna septembrie a anului curent, când vor fi puse în funcţiune toate cele 20 puncte de observare situate de-a lungul celor 2.300 kilometri de recife marine.

Imaginile vor fi obţinute prin intermediul unui „scooter” subacvatic motorizat, echipat cu o cameră de luat vederi panoramică de 360 grade. Aparatul se va deplasa la adâncimi de 30-100 metri şi va aduce date noi despre migraţia şi comportamenul rechinilor-tigru, ţestoaselor marine şi altor vietăţi, precum şi despre modul în care acestea sunt afectate de creşterea temperaturii apelor Oceanului Planetar. Pentru a obţine imaginile, cercetătorii au trebuit să creeze o cameră video cu proprietăţi tehnice deosebite.

„Problemele legate de claritatea apei, luminozitate scăzută, distorsionarea luminii în mediul acvatic etc. au făcut necesară folosirea unor camere video foarte diferite de cele folosite de Google în proiectul Street View. Camerele subacvatice au fost realizate prin efortul conjugat al unor specialişti în fotografierea subacvatică. Rezultatul a venit sub forma unei camere panoramice cu adevărat unice”, declară şi Richard Vevers, fondatorul Underwater Earth, grupul care a livrat roboţii submarini, echipamentul de scufundări şi camerele video.

Programul îşi va dovedi rostul şi eficienţa şi din punct de vedere ecologic. Cu ajutorul lui, se va observa modul în care recifele sunt afectate de contactul cu navele care trec prin dreptul lor, de cicloane şi poluare. Din acest motiv, proiectul a fost întâmpinat cu entuziasm de către membrii Great Barrier Reef Marine Parks Authority, organismul guvernamental australian responsabil de protejarea si conservarea acestui ecosistem deosebit.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase