Prima pagină D:News

NASA cere ajutorul publicului: oricine poate veni cu idei privind explorarea planetei Marte

Redactia Descopera.ro | 04.17.2012 | ● Vizualizări: 263
NASA cere ajutorul publicului: oricine poate veni cu idei privind explorarea planetei Marte     spatiu cosmic, Marte, NASA + zoom
Galerie foto (1)

Anul viitor, fondurile bugetare destinate explorării planetei Marte vor fi cu 21% mai mici decât în acest an. Confruntată cu această scădere, agenţia spaţială americană a decis să primească sugestii din partea oricărei persoane interesate şi a lansat un apel pentru trimiterea de propuneri privind definirea obiectivelor unei misiuni de explorare a planetei Marte în anul 2018.

Odată la 15 ani, Marte şi Terra se poziţionează astfel încât ajung la cea mai mică distanţă posibilă una de cealaltă, făcând din acest fenomen cosmic o oportunitate ideală pentru explorarea Planetei Roşii, cu costuri minime.

O astfel de ocazie se va prezenta în 2018, iar NASA doreşte să profite de ea. Din păcate, recentele "tăieri" ale bugetului au redus fondurile guvernamentale destinate explorării planetei Marte, de la 1.510 milioane USD la 1.192 milioane USD, pentru anul 2013.

De aceea, NASA a hotărât să recurgă la ajutorul publicului, cerând celor interesaţi să contribuie cu idei care să facă posibilă întreprinderea unei misiuni de explorare în anul 2018.

Propunerile vor fi analizate de Mars Program Planning Group (MPPG), recent înfiinţat pentru a ajuta agenţia să dezvolte o nouă strategie pentru explorarea planetei Marte.

Data-limită pentru trimiterea propunerilor este 10 mai 2012, iar rezultatele vor fi anunţate în luna august a acestui an.

Sursa: Discovery News

Tag-uri: spatiu cosmic | Marte | NASA