Prima pagină D:News

„Becul” care durează 20 de ani va fi pus în vânzare în SUA

Redactia Descopera.ro | 04.23.2012 | ● Vizualizări: 129
„Becul” care durează 20 de ani va fi pus în vânzare în SUA     energie, bec, lumina, LED + zoom
Galerie foto (1)

Dispozitivul de iluminat a fost premiat la competiţia Bright Tomorrow, organizată de Departamentul Energiei din SUA, fiind singurul care a putut îndeplini standardele extrem de riguroase cerute de organizatori.

Competiţia a avut ca scop identificarea unei alternative a becului incandescent de 60 de waţi, încă utilizat pe scară largă în SUA, dar care urmează să fie scos din producţie în curând. (Fabricarea becurilor de 100 waţi a fost deja sistată în SUA şi Europa; în Europa a fost oprită şi cea a becurilor de 60 de waţi.)

Organizatorii au cerut participanţilor să fabrice un dispozitiv care să dea aceeaşi lumină caldă ca şi cea a unui bec incandescent, dar să fie mult mai efcieinte din punct de vedere energetic.

Produsul prezentat de compania olandeză Philips a fost singurul care a corespuns standardelor de performanţă impuse, iar premiul a fost acordat abia după 18 luni de testări.

Dispozitivul realizat de Philips foloseşte capacităţile LED-urilor (diode emiţătoare de lumină) în locul filamentelor incandescente; la o durată de funcţionare de peste 4 ore pe zi, durata sa de viaţă este de 20 de ani.

Performanţa are un preţ: un asemenea "bec" costă, în prezent, 60 USD, deşi firma Philips a făcut, cu anumite magazine, aranjamente financiare care vor permite vinderea dispozitivelor la preţul redus de 20 USD.

Sursa: BBC News

Tag-uri: energie | bec | lumina | LED