Home » D:News » India a inaugurat cea mai mare centrală solară din lume

India a inaugurat cea mai mare centrală solară din lume

India a inaugurat cea mai mare centrală solară din lume
Publicat: 24.04.2012
Autorităţile indiene au construit în statul Gujarat cea mai mare centrală solară cu celule fotovoltaice din lume. Imensa construcţie atinge dimensiunile părţii de sud a insulei Manhattan. După o serie de pregătiri prealabile, care au durat circa 14 luni, centrala a fost pusă în funcţiune şi poate furniza 605 Megawaţi - o cantitate de energie suficientă pentru a alimenta un oraş de mărime medie.

Centrala a fost pusă în funcţiune pe data de 19 aprilie, anul curent, iar planurile de extindere continuă, astfel încât autorităţile speră ca, în anul 2013, centrala să furnizeze 1.000 Megawaţi. Centrala a fost construită pe o suprafaţă de peste 2.000 hectare, în apropierea satului Charanka, districtul Patan, din nordul statului Gujarat.

India intenţionează ca, până în anul 2020, circa 15 % din totalul de energie necesară ţării să provină din surse nepoluante. Prin comparaţie, la ora actuală doar 6% din energia necesară Indiei provine din surse „verzi”.

Cu toate acestea, India este deja pe cale să fie detronată de către Tunisia. Acest stat nord-african intenţionează să inaugureze în anul 2016 o centrală similară, care să furnizeze energie în cantitate de 2.000 de Megawaţi.

Centrala din Charanka a costat circa 280 milioane USD şi produce aceeşi cantitate de energie precum o termocentrală care ar arde anual o cantitate de 900.000 tone de cărbuni şi gaze. Centrala solară din Gujarat salvează astfel atmosfera de poluarea anuală cu circa 8 milioane tone de dioxid de carbon.

Sursa: Grist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase