Home » D:News » India a inaugurat cea mai mare centrală solară din lume

India a inaugurat cea mai mare centrală solară din lume

Publicat: 24.04.2012
India a inaugurat cea mai mare centrală solară din lume
Autorităţile indiene au construit în statul Gujarat cea mai mare centrală solară cu celule fotovoltaice din lume. Imensa construcţie atinge dimensiunile părţii de sud a insulei Manhattan. După o serie de pregătiri prealabile, care au durat circa 14 luni, centrala a fost pusă în funcţiune şi poate furniza 605 Megawaţi - o cantitate de energie suficientă pentru a alimenta un oraş de mărime medie.

Centrala a fost pusă în funcţiune pe data de 19 aprilie, anul curent, iar planurile de extindere continuă, astfel încât autorităţile speră ca, în anul 2013, centrala să furnizeze 1.000 Megawaţi. Centrala a fost construită pe o suprafaţă de peste 2.000 hectare, în apropierea satului Charanka, districtul Patan, din nordul statului Gujarat.

India intenţionează ca, până în anul 2020, circa 15 % din totalul de energie necesară ţării să provină din surse nepoluante. Prin comparaţie, la ora actuală doar 6% din energia necesară Indiei provine din surse „verzi”.

Cu toate acestea, India este deja pe cale să fie detronată de către Tunisia. Acest stat nord-african intenţionează să inaugureze în anul 2016 o centrală similară, care să furnizeze energie în cantitate de 2.000 de Megawaţi.

Centrala din Charanka a costat circa 280 milioane USD şi produce aceeşi cantitate de energie precum o termocentrală care ar arde anual o cantitate de 900.000 tone de cărbuni şi gaze. Centrala solară din Gujarat salvează astfel atmosfera de poluarea anuală cu circa 8 milioane tone de dioxid de carbon.

Sursa: Grist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase