Home » D:News » Au fost descoperite cele mai vechi reprezentări artistice

Au fost descoperite cele mai vechi reprezentări artistice

Au fost descoperite cele mai vechi reprezentări artistice
Publicat: 16.05.2012
Antropologii au găsit cea mai veche mostră de artă rupestră cunoscută până în prezent, datând de aproape 37.000 de ani.

Un bloc de calcar de 1,5 tone, care avea pe el o gravură, a fost găsit la Abri Castanet, o mică grotă aflată lângă Abri Blanchard, în sudul Franţei, un sit arheologic cunoscut pentru numeroasele sale vestigii, precum mărgele din fildeş, scoici şi cochilii sculptate, dar şi sculpturi în calcar.

„Primii oameni din cultura Aurignaciană au trăi, mai mult sau mai puţin, în mod asemănător cu cei din zilele noastre. Aveau identităţi sociale complexe pe care le comunicau prin ornamente personale şi practicau sculptura şi arta grafică”, a explicat profesorul de antropologie Randall White, de la Universitatea din New York.

Blocul gravat a fost descoperit în 2007, într-un fost adăpost stâncos al unor vânători de reni din cultura Aurignaciană, unde servea pe post de tavan. Bucata de plafon conţine reprezentări ale unor forme geometrice, animale şi chiar – cred specialiştii – ale unor organe genitale feminine; reprezentările, deşi sunt mai simple decât faimoasele desene de la Grotte Chauvet, au o vechime mai mare.

„Spre deosebire de picturile şi gravurile de la Chauvet, care au fost descoperite la adâncime mare în subteran, la distanţe mari de zonele locuite, arta nou descoperită este direct asociată cu viaţa de zi cu zi”, a încheiat White.

Sursa: TG Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase