Prima pagină D:News

Automulţumirea te face vulnerabil: poţi fi mai uşor înşelat de mincinoşi

Redactia Descopera.ro | 05.22.2012 | ● Vizualizări: 308
Automulţumirea te face vulnerabil: poţi fi mai uşor înşelat de mincinoşi     mincinosi, rapitori, inteligenta emotionala + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu realizat de cercetătorii canadieni de la Universitatea British Columbia arată că starea de automulţumire ne face să nu observăm atunci când suntem păcăliţi. Conform cercetării, oamenii care sunt convinşi că pot depista rapid un mincinos se înşeală, ei fiind mai uşor de păcălit decât restul lumii.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 116 participanţi, care au fost rugaţi să completeze un chestionar standard cu privire la inteligenţa emoţională, o modalitate de a măsura capacitatea unei persoane de a evalua şi de a gestiona atât propriile emoţii, cât şi pe ale altora.

Apoi, participanţii au fost rugaţi să urmărească filmări în care 20 de indivizi se rugau de răpitori să le elibereze o rudă. În jumătate dintre cazuri, indivizii din filmări erau ei înşişi implicaţi în răpire. În acest context, oamenii de ştiinţă i-au rugat pe participanţi să catalogheze dacă declaraţiile celor filmaţi erau sau nu sincere.

Rezultatele au arătat că este mult mai probabil ca cei care au obţinut un scor ridicat la testele de inteligenţă emoţională, adică cei care au dat dovadă de capacităţi mai bune de a descifra emoţiile, să îi perceapă pe mincinoşi ca pe nişte indivizi oneşti.

Stephen Porter, director al Centre for the Advancement of Psychological Science and Law, a explicat că oamenii care sunt prea încrezători văd adevărul acolo unde el nu există. Cercetarea vine în ajutorul poliţistilor şi a autorităţilor pentru a identifica mai uşor mincinoşii în funcţie de mişcările lor faciale şi de limbaj.

Sursa: The Globe and Mail