Home » D:News » Un vechi tratament medical ar putea fi reutilizat pentru pacienţii supraponderali

Un vechi tratament medical ar putea fi reutilizat pentru pacienţii supraponderali

Un vechi tratament medical ar putea fi reutilizat pentru pacienţii supraponderali
Publicat: 01.06.2012
Luarea de sânge sau “lăsarea de sânge”, una dintre cele mai populare metode de tratament din trecut, a fost abandonată în secolul al XIX-lea, dar acum cercetătorii germani afirmă că donarea de sânge este benefică pentru donatori.

Specialiştii din Berlin susţin că donarea de sânge poate oferi beneficii medicale pentru persoanele obeze cu sindrom metabolic, care include rezistenţa la insulină, intoleranţă la glucoză, dislipidemie şi hipertensiune arterială şi care poate determina apariţia diabetului sau a bolilor cardiovasculare. Unul dintre factorii asociaţi cu hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat îl reprezintă acumularea de fier în organism, care favorizează instalarea sindromului metabolic.

Profesorul Andreas Michalsen şi colegii săi au împărţit aleatoriu, în două grupe, un număr de pacienţii cu sindrom metabolic. Astfel, s-a format un grup în care pacienţilor li s-a redus nivelul de fier din organism prin flebotomie (luarea de sânge prin perforarea unei vene) şi un alt grup de control.

La începutul studiului, cei din primul grup au donat 300 de mililitri de sânge, şi între 250 şi 500 de mililitri peste alte patru săptămâni. Şase săptămâni mai târziu, aceşti participanţi au înregistrat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice (de la 148 mm Hg la 130 mm Hg), o scădere a nivelului de glucoză şi a ritmului cardiac şi o îmbunătăţire a nivelului de colesterol.

„Reducerea consecutivă a fierului a reuşit să ducă la îmbunătăţirea markerilor de risc cardiovascular şi de reglare glicemică. În consecinţă, donarea de sânge ar putea preveni nu doar diabetul, ci şi bolile cardiovasculare în rândul persoanelor supraponderale. Evident, acest tratament nu este potrivit pentru indivizii anemici”, e explicat Michalsen.

Sursa: UPI

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase