Home » D:News » Dinozaurii cântăreau mult mai puţin decât credeam

Dinozaurii cântăreau mult mai puţin decât credeam

Dinozaurii cântăreau mult mai puţin decât credeam
Publicat: 07.06.2012
Chiar dacă au fost, la un moment dat, „stăpânii lumii”, dominând fauna terestră, dinozaurii aveau o greutate mult mai mică decât credeau cercetătorii până acum, demonstrează un nou studiu.

Folosind o nouă metodă pentru aflarea masei animalelor, oamenii de ştiinţă au descoperit că dinozaurii cântăreau nult mai mai puţin decât se credea iniţial. Astfel, un brachiosaur (foto), unul din cele mai mari erbivore, ar fi cântărit doar 23 de tone (mult mai puţin decât estimările anterioare, dintre care unele propuneau chiar valoarea de 80 de tone), iar un Spinosaurus, un prădător de temut, despre care se credea că avea 9 tone, pare să fi cântărit cu vreo două tone mai puţin.

Noua tehnică foloseşte lasere pentru a măsura cantitatea minimă de piele de care este nevoie pentru a acoperi scheletul unor mamifere moderne (precum renii, urşii polari, girafele sau elefanţii), iar pe baza acestei valori, calculează volumul ţesuturilor moi şi apoi masa animalului. După ce au obţinut datele de la mamiferele mari actuale, cercetătorii au aplicat metoda la scheletele unor dinozauri.

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care paleontologii ar trebui să le cunoască despre fosile este cât a cântărit animalul respectiv. Acest proces este surprinzător de dificil, aşa am testat o nouă abordare prin care să aflăm masa animalelor”, a declarat dr. Bill Sellers, de la Universitatea din Manchester.

Cercetătorul susţine că masa corporală este un parametru critic în aflarea trăsăturilor biometrice şi fiziologice ale organismelor.

„Metodele volumetrice sunt tehnici des utilizate în estimarea masei corpului în cazul fosilelor de vertebrate, dar ele nu fac estimări corecte când calculează grosimea ţesutulrilor moi. Acum am testat noua abordare pe 14 schelete de mamifere mari şi am demonstrat că vechea tehnică subestima masa lor corporală cu 21 de procente. Aceasta este o metodă mai fiabilă de estimare a masei corporale acolo unde există un schelet al animalului”, a încheiat Sellers.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase