Home » D:News » Grijă de tată: castorul văduv va lăsa un baraj drept moştenire urmaşilor săi (VIDEO)

Grijă de tată: castorul văduv va lăsa un baraj drept moştenire urmaşilor săi (VIDEO)

Grijă de tată: castorul văduv va lăsa un baraj drept moştenire urmaşilor săi (VIDEO)
Publicat: 16.06.2012
Masculii de castori sunt printre cei mai buni taţi din regnul animal, coform mărturiilor zoologilor care au studiat obiceiurile acestor rozătoare. Cu atât mai interesant este comportamentul unui castor mascul căruia i-a murit perechea şi care a rămas singur cu trei pui de crescut.

„Tăticul” castor trăia în colonia de castori din Martinez , California, când partenera sa de viaţă a murit brusc din cauza unei infecţii generalizate, lăsându-l singur cu trei pui. Perechea mai crescuse anterior un număr total de doisprezece pui.

„În prezent suntem puţin îngrijoraţi cu privire la viitorul puilor. Va fi tatăl lor capabil să le aducă hrană şi să-i îngrijească până când vor deveni independenţi? Mai mult decât atât, ne interesează capacitatea puilor de a învăţa tot ce au nevoie pentru a supravieţui, în lipsa unei mame”, declară Heidi Perryman, preşedinte şi fondatoare a fundaţiei Worth a Dam. Castorul tată se dovedeşte însă a fi un părinte exemplar. Nu doar că a construit singur un baraj-adăpost pentru puii săi, dar îl şi repară şi întreţine frecvent. Pe lângă acesta, tatăl caută hrană şi are grijă de siguranţa urmaşilor.

Când nu le aduce ramuri pentru hrană sau nu repară barajul, castorul tată a fost observat cum îşi plimbă puii pe spate şi-i învaţă să înoate şi să se scufunde.
„Tranziţia mascului de castor spre rolul de părinte este un eveniment nemaivăzut până acum. Toţi puii au supravieţuit, iar tatăl lor se ocupă încă cu instruirea lor, arătându-le tainele construirii unui baraj trainic.”, declară cercetătorii americani.

Castorii sunt rozătoare care formează perechi pe viaţă, iar masculii nu se limitează doar la actul împerecherii, ci se dovedesc a fi taţi exemplari. Au fost înregistrate cazuri în care au fost prinşi în capcane pui de castori, iar taţii lor intrau în capcane după ei, numai să fie în preajma progeniturilor.

În prezent, tatăl castor a devenit o adevărată vedetă pe Internet, iar numărul său de admiratori din întreaga lume creşte zi de zi.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase