Home » D:News » Savanţii au identificat ştiinţific diferenţa dintre iubire şi dorinţă

Savanţii au identificat ştiinţific diferenţa dintre iubire şi dorinţă

Publicat: 22.06.2012
Savanţii au identificat ştiinţific diferenţa dintre iubire şi dorinţă
Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă susţin că au identificat, la nivel neurologic, deosebirea dintre dragoste şi dorinţa erotică. Cercetările demonstrează că, în timp ce dorinţa trupească activează acea parte a creierului responsabilă de senzaţia de plăcere, dragostea activează regiunea care dă sens, semnficaţie, plăcerii.

Constatarea vine în urma realizării a ceea ce oamenii de ştiinţă numesc cea mai detaliată hartă cerebrală a iubirii şi a dorinţei. Aceasta a fost creată pe baza informaţiilor colectate în timpul unei cercetări în care voluntarii vizionau, pe rând, atât imagini erotice, cât şi fotografii cu cei de care erau îndrăgostiţi.

Informaţiile colectate din 20 de studii au scos la iveală că două structuri cerebrale, insula şi striatumul, joacă un rol esenţial în apariţia dorinţei sexuale şi a dragostei. Iar striatumul este responsabil şi de plăcerea de a mânca.

În sens invers, zona activată de dragoste este implicată şi în ataşarea unor valori lucrurilor care ne produc plăcere. În orice caz, iubirea nu este în totalitate „pură”. Partea din striatum implicată în iubire joacă un rol şi în dependenţa de droguri.

Cercetătorii de la Universitatea Concordia, Montreal, explică acest fapt prin descrierea iubirii drept un obicei format atunci când plăcerea sexuală este satisfăcută. Profesorul Jim Pfaus a spus că, în ciuda faptului că cercetările au dus la o cunoaştere mult mai bună a locului în care sunt situate, la nivelul cortexului, inteligenţa şi capacitatea de a rezolva probleme, mai sunt multe de învăţat când vine vorba de iubire.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase