Home » D:News » Cercetătorii au descoperit, în premieră, cauza durerilor cronice

Cercetătorii au descoperit, în premieră, cauza durerilor cronice

Cercetătorii au descoperit, în premieră, cauza durerilor cronice
Publicat: 02.07.2012
Un nou studiu a dezvăluit de ce unii oameni sunt mai predispuşi decât alţii să sufere de dureri cronice. Secretul constă în starea emoţională a creierului, susţin oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au identificat pentru prima dată motivul pentru care aceleaşi răni se vindecă rapid în cazul unor pacienţi, iar alţii ajung să sufere de dureri constante în urma lor. Răspunsul a fost obţinut de cercetători prin studierea creierului pacienţilor cu ajutorul aparatelor de imagistică.

Concluzia cercetătorilor este că durerea cronică este rezultatul unei reacţii emoţionale în urma leziunii. Procesul implică interacţiunea dintre două regiuni ale creierului, cortexul frontal şi nucleus accumbens.

„Leziunea în sine nu poate explica nivelul de durere înregistrat de pacient. Acesta este rezultatul rănirii, la care se adaugă starea creierului pacientului”, a explicat profesorul Vania Apakarian de la Universitatea Northwestern din Chicago, SUA. 

Astfel, cu cât reacţia creierului pacientului la rănire este mai emoţională, cu atât sunt mai mari şansele ca durerea să persiste chiar şi după ce rana s-a vindecat, a explicat profesorul.

„Este posibil ca aceste secţiuni ale creierului să fie mai excitate la anumiţi indivizi, sau ar putea fi vorba de anumite influenţe genetice şi de mediu care predispun aceste regiuni ale creierului să interacţioneze în acest mod”, a explicat profesorul Apakarian.

Cercetarea a fost efectuată pe 40 de voluntari care au suferit un episod de durere cronică de spate ce a durat între una şi patru luni. Creierul fiecărui voluntar a fost scanat de 4 ori de-a lungul unui an. 

Pe baza scanării creierului, cercetătorii au putut prezice cu o acurateţe de 85% pacienţii care urmau să fie afectaţi de episoade de durere cronică, studiind cele două regiuni implicate. Regiunea nucleus accumbens „învaţă” celelalte părţi ale creierului cum să evalueze şi să reacţioneze la stimulii externi. Profesorul Apakarian susţine că această regiune ar putea folosi semnalul oferit de durerea iniţială, din timpul rănirii, pentru a „învăţa” celelalte părţi ale creierului să dezvolte durerea cronică. Scanarea creierului pacienţilor a arătat că atunci când regiunea nucleus accumbens comunica des cu cortexul frontal, şansele ca pacienţii să sufere dureri cronice erau mult mai mari.

„Durerea cronică este una dintre cele mai costisitoare afecţiuni înregistrate în SUA, iar până acum nu există o terapie validată ştiinţific pentru această problemă. Acum sperăm să folosim această descoperire pentru a concepe noi terapii care să permită tratarea durerii cronice”, a concluzionat prof. Apakarian.

Studiul a fost publicat în prestigiosul jurnal ştiinţific Nature Neuroscience.

Surse: The Telegraph, American News Report

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase