Home » D:News » Un studiu asupra încălzirii globale efectuat de un sceptic a ajuns la o concluzie surprinzătoare

Un studiu asupra încălzirii globale efectuat de un sceptic a ajuns la o concluzie surprinzătoare

Un studiu asupra încălzirii globale efectuat de un sceptic a ajuns la o concluzie surprinzătoare
Publicat: 29.07.2012
Berkeley Earth Surface Temperature Study (BEST), un studiu coordonat de Richard Muller, un cercetător ce privea cu scepticism teoria conform căreia omenirea este principala cauză a încălzirii globale, a ajuns la o concluzie neaşteptată.

Într-un editorial publicat în jurnalul New York Times, Richard Muller a anunţat rezultatele studiului său, ce a fost finanţat de oameni de afaceri care îi împărtăşeau scepticismul:

„Mă puteţi numi un sceptic convertit. Acum 3 ani am identificat probleme în precedentele studii climatice, probleme care, din punctul meu de vedere, puneau la îndoială existenţa încălzirii globale. Anul trecut, în urma unui studiu intens efectuat alături de alţi 12 cercetători, am concluzionat că încălzirea globală este reală şi că estimările precedente asupra ratei creşterii temperaturii erau corecte. Acum merg mai departe şi spun că oamenii sunt aproape în întregime cauza acestui eveniment”, scrie Muller.

„Rezultatele noastre arată că temperatura medie a Pământului a crescut cu 2,5 grade Fahrenheit în ultimii 250 de ani, dintre care 1,5 grade în ultimii 50 de ani. Cercetarea arată că aproape întreaga creştere observată este provocată de emisia gazelor cu efect de seră de către oameni. Rezultatele noastre sunt mai ferme decât cele ale IPCC, organizaţia ONU care stabileşte consensul mondial asupra încălzirii globale”, a adăugat Muller.

„Studiul Berkeley Earth a folosit metode statistice sofisticate ce ne-au permis să identificăm temperatura la sol înregistrată în istoria recentă. Am analizat cu atenţie toate criticile scepticilor referitoare la încălzirea globală, aspecte precum creşterea temperaturilor în oraşe (am duplicat rezultatele folosind doar date din mediul rural), selecţia datelor (alte studii foloseau date de la maxim 20% din staţiile climatice, noi am folosit aproape 100% din date) sau intervenţia umană. Cercetarea arată că niciunul dintre aceste aspecte nu influenţează concluziile. Datele noastre arată că nici schimbările solare nu pot fi cauza creşterii temperaturii. Cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă a fost singura cauză a încălzirii globale pe care studiul nostru a descoperit-o”, explică Muller.

„Ce ne pregăteşte viitorul? Pe măsură ce emisiile de dioxid de carbon se vor accentua, temperatura globală va continua să crească. Mă aştept ca rata încălzirii să continue în acelaşi ritm, de un grad şi jumătate în următorii 50 de ani. Dar, dacă China va continua să înregistreze aceeaşi creştere economică rapidă (în ultimii 20 de ani a crescut în medie cu 10% pe an) şi să folosească cărbuni în cantităţi la fel de mari (de regulă, în fiecare lună mai adaugă un nou gigawatt), atunci această încălzire se va petrece mult mai repede, în mai puţin de 20 de ani”, concluzionează Muller.

Sursa: New York Times, BEST

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase