Home » D:News » Alergiile pot fi o binecuvântare… uneori

Alergiile pot fi o binecuvântare… uneori

Alergiile pot fi o binecuvântare… uneori
Publicat: 07.08.2012
În general, alergia este văzută ca o adevărată pacoste de suferinzii care se confruntă cu mâncărimi, erupţii cutanate, nas înfundat, strănut şi alte simptome de acest fel. Cu toate acestea, noi cercetări evidenţiază că, de fapt, alergiile ne protejează întrucâtva împotriva unor afecţiuni mai grave, de pildă împotriva cancerului la creier.

Anticorpii dau naştere unui răspuns imunitar robust care scade riscul de apariţie a gliomului, un tip de tumoare canceroasă care atacă măduva spinării şi creierul. Descoperirea este susţinută de studii anterioare care au demonstrat că alergiile au capacitatea de a diminua şansele de apariţie a mai multor tipuri de cancer.

Noul studiu s-a bazat pe analizare unor probe de sânge colectate înainte ca mai mulţi pacienţi să fie diagnosticaţi cu gliom. Despre acest tip de cancer se cunoaşte faptul că are capcitatea de a inhiba răspunsul imun al organismului, lucru care permite tumorilor să se dezvolte. Dar cercetătorii nu ştiau precis dacă alergiile reduc riscul de apariţie a tumorilor sau dacă, înainte de diagnosticare, tumorile interferau cu răspunsul hipersensibil al sistemului imunitar.

Cercetătorii au analizat probe de sânge provenite de la 594 de persoane diagnosticate cu gliom şi 1.177 de persoane care nu suferiseră de cancer. Rezultatele obţinute în urma analizei probelor de sânge au arătat că oamenii care aveau anticorpi produşi ca urmare a alergiilor aveau cu aproape 50% mai puţine şanse de a dezvolta gliom în următorii 20 de ani, comparativ cu indivizii care nu sufereau de alergii.

„Cu cât efectele alergiilor se manifestă mai devreme înaintea diagnosticării, cu atât este mai puţin probabil ca tumorile să inhibe alergiile. Descoperirea acestor asocieri cu mult timp înaintea diagnosticării sugerează faptul că anticorpii sau alte aspecte legate de alergii reduc riscul dezvoltării tumorilor”, a explicat coordonatorul studiului, Judith Schwartzbaum.

Într-un comunicat de presă, dr. Schwartzbaum a explicat că lipsa alergiilor reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer letal. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu înţeleg fenomenele care stau la baza acestui proces. „S-ar putea ca oamenii alergici să aibă un nivel mai mare de anticorpi care să stimuleze sistemul imunitar, micşorând astfel riscul de apariţie a gliomului”, a explicat cercetătoarea.

De asemenea, studiul a subliniat şi faptul că femeile care aveau anticorpi specifici alergiilor au prezentat un risc cu 50% mai mic de dezvoltare a glioblastomului, cel mai comun şi grav tip de cancer cerebral, comparativ cu femeile care nu au alergii. La bărbaţi asocierea nu e la fel de clară; totuşi, bărbaţii care prezintă atât anticorpi specifici alergiilor cât şi anticorpi nespecfici au şi ei un risc cu 20% mai scăzut de apariţie a glioblastomului.

Studii anterioare au demonstrat că oamenii care suferă de alergii cutanate pot fi protejaţi parţial împotriva cancerului mamar, a celui de piele sau de vezică urinară.

Surse: The Ohio State University, EmaxHealth

Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase