Home » D:News » Adevărul te va face liber şi… sănătos!

Adevărul te va face liber şi… sănătos!

Publicat: 07.08.2012
Adevărul te va face liber şi… sănătos!
Oamenii de ştiinţă susţin că, dacă spunem adevărul atunci când suntem tentaţi să minţim, avem mai multe şanse de a ne îmbunătăţi starea de sănătate mentală şi fizică.

„Dovezi recente indică faptul că americanii spun, în medie, 11 minciuni pe săptămână. Studiul nostru a demonstrat că oamenii care reuşesc să se abţină de la minţit îşi pot îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate”, a declarat Anita E. Kelly de la Universitatea Notre Dame.

Oamenii de ştiinţă au realizat experimentul de onestitate timp de 10 săptămâni, pe un eşantion de 110 oameni (63 femei şi 87 bărbaţi), dintre care 24 erau adulţi şi 66 studenţi la colegiu. Vârstele participanţilor erau cuprinse între 18 şi 71 de ani, cu o vârstă medie de 31 de ani. Pe parcursul studiului, jumătate dintre subiecţi au fost instruiţi să se abţină de la relatarea minciunilor mici sau mari, în timp ce restul participanţilor au servit ca grup de control.

Ambele grupuri au venit săptămânal în laborator pentru a li se observa starea de sănătate şi pentru a fi supuşi la un test cu poligraful („detectorul de miciuni”)m pentru evaluarea numărului de minciuni spuse pe parcursul celor 7 zile respective.

De-a lungul celor 10 săptămâni, s-a constat o legătură puternică între lipsa minciunilor şi sănătatea participanţilor din grupul unde se promovase adevărul. De exemplu, în săptămânile în care aceşti indivizi au spus cu 3 minciuni mai puţin decât în alte săptămâni, ei au experimentat, în medie, mai puţine probleme legate de sănătatea mintală (melancolie, senzaţie de tensiune). Mai exact, studiul arată că ei s-au confruntat cu 4 episoade de astfel de probleme mai puţin decât alte dăţi. De asemenea, fiecare subiect a avut cu 3 episoade de probleme fizice (dureri de gât, dureri de cap) mai puţin în săptămânile când a evitat minciunile.

La polul opus s-au clasat subiecţii din grupul de control care, atunci când au spus cu 3 minciuni mai puţin decât în mod obişnuit, au scăpat doar de două episoade de probleme mentale şi unul de tulburări fizice.

Comparativ cu cei din grupul de control, participanţii care au fost îndemnaţi să nu mai mintă au reuşit să se abţină mai des de la acest obicei. Studiul a evidenţiat faptul că, atunci când participanţii din ambele grupuri au minţit mai puţin în timpul unei săptămâni, ei s-au simţit mult mai bine atât din punct de vedere mental, cât şi fizic. De asemenea, în săptămânile în care participanţii au spus mai puţine minciuni, s-a constat că relaţiile lor personale s-au îmbunătăţit şi că interacţiunile lor sociale s-au realizat cu mai mare uşurinţă.

Sursa: Science Codex

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase