Home » D:News » Eşti convins că eşti gras, deşi eşti zvelt? Ai grijă…

Eşti convins că eşti gras, deşi eşti zvelt? Ai grijă…

Eşti convins că eşti gras, deşi eşti zvelt? Ai grijă…
Publicat: 10.08.2012
Obsesia adolescenţilor în ceea ce priveşte silueta le poate influenţa greutatea la maturitate într-un mod mult mai profund decât se credea anterior.

Adolescenţii care se consideră supraponderali, deşi nu sunt, au şanse mari de a se transforma, în câţiva ani, în adulţi obezi, afirmă cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie.

Se crede că stresul este un factor care face legătura între fenomene: stresul social indus de convingerea că sunt „graşi” îi poate duce pe tineri la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase.

O altă explicaţie ar putea fi faptul că tinerii care cred că sunt graşi au tendinţa de a sări peste mese; or, mai multe cercetări au arătat că persoanele care sar peste micul dejun au şanse mai mari să se îngraşe.

1.196 de adolescenţi de ambele sexe au fost urmăriţi în cadrul studiului Young-HUNT1, desfăşurat în perioada 1995-1997.

Ulterior, aceiaşi participanţi au fost urmăriţi în cadrul unui alt studiu, Young-HUNT3, în perioada 2006-2008, când aveau cu toţii vârste cuprinse între 24 şi 30 de ani.

Jumătate dintre subiecţi aveau greutatea normală la maturitate. Ceilalţi erau supraponderali, iar în acest grup cercetătorii au găsit diferenţe interesante.

  • 59% dintre femeile care se considerau grase în adolescenţă deveniseră supraponderale la maturitate, în conformitate cu indicele de masă corporală (BMI); dacă în locul BMI era utilizată circumferinţa taliei ca măsură a gradului de obezitate, atunci proporţia tinerelor care se consideraseră grase în adolescenţă şi deveniseră supraponderale la vârsta adultă era de 78%.
  • în schimb, doar 31% dintre femeile care se credeau supraponderale în adolescenţă deveniseră astfel la maturitate, conform BMI (55% dacă se utiliza circumferinţa taliei ca măsură).
  • participanţii care se descriau drept graşi în studiul iniţial (deşi aveau greutate normală) aveau, la maturitate, în medie, un BMI cu 0,88 mai mare şi o circumferinţă a taliei mai mare cu 3,46 cm decât ceilaţi participanţi.
  • fetele erau mai predispuse decât băieţii să creadă că au greutate în exces: 22% dintre fete şi 9% dintre băieţi declarau, în primul studiu, că se consideră supraponderali.

Cercetătorii au avertizat părinţii să supravegheze obiceiurile alimentare ale copiilor lor adolescenţi şi modul în care aceştia se deplasează (a fi duşi cu maşina zilnic până la poarta şcolii îi predispune la îngrăşare); au evidenţiat importanţa unui somn bun şi necesitatea de a pune accent nu pe subţirimea siluetei, ci pe o alimentaţie sănătoasă.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase