Home » D:News » Cine ar fi crezut? Hienele pătate sunt foarte inteligente

Cine ar fi crezut? Hienele pătate sunt foarte inteligente

Publicat: 12.08.2012
Ne-am obişnuit să credem că hienele pătate sunt animale mai curând fioroase decât inteligente şi care, prin ferocitatea lor, reuşesc uneori să intimideze chiar şi leii. Însă un recent studiu de profil demonstrează că temutele carnivore pot demonstra un nivel de inteligenţă neaşteptat de mare.

Cercetătorii din cadrul Universităţii de Stat din Michigan au studiat în mediul lor natural, într-o rezervaţie din Kenya, hienele pătate (Crocuta crocuta) care se străduiau să deschidă o cutie din oţel, în care fuseseră puse anterior bucăţi de carne. Cutia putea fi deschisă doar prin acţionarea unei închizători tip zăvor, iar 9 din cele 62 de hiene care au investigat curioase cuşca au reuşit să o deschidă. Hienele care au rezolvat puzzle-ul deschiderii au testat anterior mai multe soluţii ineficiente, incluzând muşcarea, rostogolirea sau împingerea cuştii metalice.

Însă doar perseverenţa nu a fost suficientă. „În timp ce hienele care s-au plictisit repede aveau şanse mai mici să deschidă cutia, unele exemplare care au petrecut mai mult timp încercând păreau să se fi blocat în acelaşi model de comportament, încercând iar şi iar aceleaşi soluţii ineficiente”, declară Sarah Benson-Amram, din cadrul departamentului de zoologie al Universităţii de Stat din Michigan.

 Hienele pătate sunt foarte inteligente

Credit foto: MSU

Hienele sălbatice nu mai văzuseră o astfel de cutie metalică înainte de experiment, dar exemplarele care s-au apropiat curioase de obiectul străin au fost şi cele care au avut cele mai mari şanse să-l deschidă, comparativ cu hienele ezitante, situaţie care sugerează că asumarea de riscuri are anumite avantaje, după cum declară şi cercetătorii. Hienele pătate au creiere relativ mari şi în cadrul altor experimente au demonstrat că îi depăşesc pe cimpanzei când e vorba despre a coopera pentru rezolvarea unor probleme..

„Unul dintre beneficiile aduse de un creier mare constă în capacitatea de a gândi flexibil în faţa unei situaţii noi, alături de descoperirea rapidă a unor soluţii”, susţine şi Kay Holekamp, zoolog şi co-autor al studiului.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase