Home » D:News » Cea mai amplă hartă 3D a Universului: mii de galaxii şi o spectaculoasă impresie de zbor printre ele! (VIDEO)

Cea mai amplă hartă 3D a Universului: mii de galaxii şi o spectaculoasă impresie de zbor printre ele! (VIDEO)

Publicat: 11.08.2012
Cea mai amplă hartă 3D a Universului: mii de galaxii şi o spectaculoasă impresie de zbor printre ele! (VIDEO)
Atunci când vine vorba despre Univers şi tainele acestuia, discuţiile se pot prelungi la infinit. Astrologii sunt într-o continuă cercetare şi căutare a detaliilor şi a informaţiilor despre Univers şi despre cum a evoluat el. Ultima ştire din acest domeniul vine din New Mexico, SUA, de la observatorul astronomic Apache Point.

Mulţumită unui telescop foarte performant şi unei munci ce se întinde pe mai bine de 12 ani, americanii au reuşit să creeze cea mai mare hartă 3D a Universului. Totul a început să capete sens odată cu programul Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Acesta a demarat în anul 2000 la observatorul Apache Point şi se foloseşte de un telescop al cărui ansamblu optic măsoară 2.5 metri şi dispune de un unghi foarte larg al suprefeţei de captare a imaginii. De asemenea, americanii au folosit o tehnologie de captură a imaginilor botezată Drift Scanning. În cadrul acesteia, telescopul rămâne fix, iar de restul problemei se ocupă senzorii CCD (charged-coupled device).

De-a lungul anilor, programul SDSS a mai realizat câteva filme, însă cel mai recent oferă o serie de imagini ce ne duc înapoi către originile Universului cu mai bine de şapte miliarde de ani. Până în acest moment, creaţia americanilor este catalogată drept cea mai completă hartă 3D a Universulu şi înglobează imaginile capturate în primii doi ani de muncă. În cele din urmă, spun cercetătorii, harta va cuprinde rezultatele măsurării poziţiei a 1,5 milioane de galaxii!

Sursa: The Atlantic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase