Home » D:News » Imagini spectaculoase: “furia” Soarelui surprinsă în culori violente (VIDEO)

Imagini spectaculoase: “furia” Soarelui surprinsă în culori violente (VIDEO)

Publicat: 12.08.2012
Imagini spectaculoase: “furia” Soarelui surprinsă în culori violente (VIDEO)
O erupţie solară intensă a avut loc săptămâna trecută, iar o sondă spaţială a NASA a reuşit să filmeze imagini extraordinare ale acestui eveniment cosmic.

Solar Dynamics Observatory (SDO), un vehicul spaţial de explorare, a surprins momentul în care un filament de plasmă ultra-fierbinte a ţâşnit din Soare, formând un arc care a unit două pete solare (zone cu activitate magnetică intensă, dar cu temperatură mai scăzută decât restul suprafeţei solare).

În filmările realizate cu ajutorul unor filtre pentru ultraviolete, filamentul apare într-o culoare violacee, proiectat pe suprafaţa solară colorată predominat în verde şi galben.

Erupţia a provocat şi o ejecţie de masă coronală (CME), un fenomen ce constă în aruncarea în spaţiu a unui „nor” masiv de plasmă (particule încărcate electric), care, din fericire, n-a provocat probleme, deşi uneori astfel de fenomene pot afecta comunicaţiile prin satelit şi reţelele de tensiune de pe Pământ.

Activitatea solară se desfăşoară ciclic, cu o periodicitate de 11 ani, iar Soarele se află acum într-o fază activă a actualului ciclu (numit Ciclul Solar 24), care va atinge maximum de intensitate în 2013.

Sursa: Mail Online

Credit foto: NASA/SDO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase