Prima pagină D:News

Din pământ şi nisip, un robot înalţă construcţii ce amintesc de edificiile lui Gaudí (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 08.25.2012 | ● Vizualizări: 280
Din pământ şi nisip, un robot înalţă construcţii ce amintesc de edificiile lui Gaudi (VIDEO)     arhitectura, robot, pamant, nisip + zoom
Galerie foto (1)

Un grup de studenţi la arhitectură din Spania a creat, din componente ieftine, un robot capabil să construiască structuri tridimensionale folosind materiale de asemenea ieftine, ceea ce l-ar putea face foarte util, de pildă pentru ridicarea rapidă a unor construcţii în zonele lovite de dezastre.

Portabil şi alimentat cu energie solară, robotul Stone Spray construieşte structuri solide din pământ şi nisip, "încleiate" cu ajutorul unui liant non-toxic, o combinaţie de cauciuc acrilic şi etilen-acrilic. Un litru de liant poate consolida 1 metru cub de pământ/nisip.

Stone Spray a fost proiectat de un grup de studenţi de la Institutul de Arhitectură Avansată din Catalonia, Spania: Petr Novikov, Inder Shergill şi Anna Kulik.

Cu ajutorul unui prototip care a costat doar 150 euro, înzestrat cu o baterie solară şi cu software specializat, au fost construite deja structuri de mici dimensiuni (cca. 50 cm înălţime), surprinzător de solide, care rezistă lovirii cu o bâtă de baseball.

Proiectanţii speră ca o versiune mai mare a robotului să poată fi, cândva, utilizată în scopuri umanitare, de exemplu pentru a construi de urgenţă adăposturi şi chiar poduri în zonele calamitate, folosind materiale locale, aflate la îndemână, cu costuri foarte mici.

Sursa: Discovery News / Sursa foto: Stone Spray Project

Tag-uri: arhitectura | robot | pamant | nisip | Gaudí