Home » D:News » Din pământ şi nisip, un robot înalţă construcţii ce amintesc de edificiile lui Gaudí (VIDEO)

Din pământ şi nisip, un robot înalţă construcţii ce amintesc de edificiile lui Gaudí (VIDEO)

Din pământ şi nisip, un robot înalţă construcţii ce amintesc de edificiile lui Gaudí (VIDEO)
Publicat: 25.08.2012
Un grup de studenţi la arhitectură din Spania a creat, din componente ieftine, un robot capabil să construiască structuri tridimensionale folosind materiale de asemenea ieftine, ceea ce l-ar putea face foarte util, de pildă pentru ridicarea rapidă a unor construcţii în zonele lovite de dezastre.

Portabil şi alimentat cu energie solară, robotul Stone Spray construieşte structuri solide din pământ şi nisip, „încleiate” cu ajutorul unui liant non-toxic, o combinaţie de cauciuc acrilic şi etilen-acrilic. Un litru de liant poate consolida 1 metru cub de pământ/nisip.

Stone Spray a fost proiectat de un grup de studenţi de la Institutul de Arhitectură Avansată din Catalonia, Spania: Petr Novikov, Inder Shergill şi Anna Kulik.

Cu ajutorul unui prototip care a costat doar 150 euro, înzestrat cu o baterie solară şi cu software specializat, au fost construite deja structuri de mici dimensiuni (cca. 50 cm înălţime), surprinzător de solide, care rezistă lovirii cu o bâtă de baseball.

Proiectanţii speră ca o versiune mai mare a robotului să poată fi, cândva, utilizată în scopuri umanitare, de exemplu pentru a construi de urgenţă adăposturi şi chiar poduri în zonele calamitate, folosind materiale locale, aflate la îndemână, cu costuri foarte mici.

Sursa: Discovery News / Sursa foto: Stone Spray Project

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase