Home » D:News » Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar

Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar

Autor: Marius Comper 08.27.2012
Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar
Cercetătorii au descoperit în urma unui nou studiu efectuat pe şoareci o legătură între un compus ce apare atunci când alimentele sunt preparate cu ajutorul „căldurii uscate” - de exemplu, la grătar - şi creşterea în greutate, rezistenţa la insulină şi diabet.

Atunci când şoarecii au fost hrăniţi cu acest compus, intitulat metil-glioxal, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Mount Sinai au descoperit că aceştia au luat în greutate în jurul abdomenului, dezvoltând totodată primele simptome ale rezistenţei la insulină.

Totodată, şoarecii care au avut aceeaşi dietă, dar care nu au fost hrăniţi cu acest compus, nu au luat în greutate şi nici nu au arătat simptome ale rezistenţei la insulină.

Cercetătorii cred că metil-glioxalul (MG) afectează şoarecii prin reducerea capacităţii mecanismelor din corpul acestora, precum SIRT1, ce sunt responsabile de controlarea inflamaţiei şi de asistarea metabolismului glucozei şi al insulinei. Astfel, acest compus reduce capacitatea şoarecilor de a controla inflamaţia din corp.

„Studiul arată că ingestia prelungită a substanţelor aparent inofensive ce sunt prezente în alimentele umane, precum MG, afectează mecanismele de apărare şi reduce rezistenţa naturală la numeroase afecţiuni”, afirmă cercetătorul care a coordonat acest studiu, Dr. Helen Vlassara.

„Descoperirea este importantă, deoarece ne oferă noi instrumente ce ne permit nu doar să studiem diabetul, ci şi să luăm măsuri pentru a-l preveni. Printre acestea se numără prevenirea apariţiei acestor substanţe sau blocarea absorbţiei lor din alimente”, a adăugat Dr. Vlassara.

Chiar dacă acest studiu a fost efectuat pe şoareci, cercetătorii afirmă că rezultatele sale sugerează că ar fi mai bine dacă oamenii ar opta să mănânce carne care a fost gătită prin alte metode, de exemplu fiartă în aburi, în apă sau înăbuşită.

Un alt studiu, publicat recent în jurnalul ştiinţific Carcinogenesis, a arătat că şi carnea care a fost gătită la tigaie ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii.

Cercetarea, efectuată de oameni de ştiinţă de la University of Southern California şi de la Centrul pentru Prevenirea Cancerului din California, a arătat că bărbaţii care consumă săptămânal o porţie şi jumătate de carne roşie preparată la tigaie prezintă un risc cu 30% mai mare de a fi diagnosticaţi cu cancer de prostată. De asemenea, studiul arăta că riscul se accentua pe măsură ce bărbaţii consumau mai multă carne preparată la tigaie, astfel că cei ce consumau două porţii şi jumătate pe săptămână prezentau un risc cu 40% mai mare de a suferi de cancer de prostată.

Sursa: Huffington Post

Cele mai noi articole
Trump a condamnat China pentru apariția pandemiei, în discursul de la Adunarea Generală ONU
Trump a condamnat China pentru apariția pandemiei, în discursul de la Adunarea Generală ONU
Samsung ar putea deține monopolul pe piața smartphone-urilor pliabile
Samsung ar putea deține monopolul pe piața smartphone-urilor pliabile
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Încă 14 sicrie complet sigilate și neatinse de 2.500 de ani au fost descoperite de autoritățile egiptene
Încă 14 sicrie complet sigilate și neatinse de 2.500 de ani au fost descoperite de autoritățile egiptene
Un mic instrument din grafen poate măsura cele mai slabe câmpuri magnetice
Un mic instrument din grafen poate măsura cele mai slabe câmpuri magnetice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
De ce este albastru una dintre culorile cele mai „vii” întâlnite în natură
De ce este albastru una dintre culorile cele mai „vii” întâlnite în natură
Anomalie cosmică. Astronomii au găsit o planetă de mărimea lui Jupiter care orbitează o stea moartă
Anomalie cosmică. Astronomii au găsit o planetă de mărimea lui Jupiter care orbitează o stea moartă
„Țestoasa zâmbitoare”, una dintre cele mai amenințate specii din lume, a fost salvată de la dispariție
„Țestoasa zâmbitoare”, una dintre cele mai amenințate specii din lume, a fost salvată de la dispariție
Ce este mai nociv: statul pe scaun sau statul întins în timp ce lucrezi? Un psiholog explică
Ce este mai nociv: statul pe scaun sau statul întins în timp ce lucrezi? Un psiholog explică
Telescopul Magellan a primit finanțarea necesară pentru testarea componentelor optice
Telescopul Magellan a primit finanțarea necesară pentru testarea componentelor optice
Rusia a aprobat primul medicament împotriva COVID-19 ce va fi disponibil în farmacii
Rusia a aprobat primul medicament împotriva COVID-19 ce va fi disponibil în farmacii
Taj Mahal din India a primit primii vizitatori după şase luni de pauză
Taj Mahal din India a primit primii vizitatori după şase luni de pauză
Un medic explică ce anume produce formele severe de COVID-19 la tineri
Un medic explică ce anume produce formele severe de COVID-19 la tineri
Companiile chinezești își mută operațiunile în Singapore pentru a scăpa de sancțiunile lui Trump
Companiile chinezești își mută operațiunile în Singapore pentru a scăpa de sancțiunile lui Trump
Forţele Spaţiale americane trimit militari în Orientul Mijlociu
Forţele Spaţiale americane trimit militari în Orientul Mijlociu
Proprietarul TikTok evaluează aplicația la 60 de miliarde de dolari
Proprietarul TikTok evaluează aplicația la 60 de miliarde de dolari
Cum au gândit liberalii viitorul politic al României Mari
Cum au gândit liberalii viitorul politic al României Mari