Home » D:News » Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar

Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar

Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar
Publicat: 27.08.2012
Cercetătorii au descoperit în urma unui nou studiu efectuat pe şoareci o legătură între un compus ce apare atunci când alimentele sunt preparate cu ajutorul „căldurii uscate” - de exemplu, la grătar - şi creşterea în greutate, rezistenţa la insulină şi diabet.

Atunci când şoarecii au fost hrăniţi cu acest compus, intitulat metil-glioxal, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Mount Sinai au descoperit că aceştia au luat în greutate în jurul abdomenului, dezvoltând totodată primele simptome ale rezistenţei la insulină.

Totodată, şoarecii care au avut aceeaşi dietă, dar care nu au fost hrăniţi cu acest compus, nu au luat în greutate şi nici nu au arătat simptome ale rezistenţei la insulină.

Cercetătorii cred că metil-glioxalul (MG) afectează şoarecii prin reducerea capacităţii mecanismelor din corpul acestora, precum SIRT1, ce sunt responsabile de controlarea inflamaţiei şi de asistarea metabolismului glucozei şi al insulinei. Astfel, acest compus reduce capacitatea şoarecilor de a controla inflamaţia din corp.

„Studiul arată că ingestia prelungită a substanţelor aparent inofensive ce sunt prezente în alimentele umane, precum MG, afectează mecanismele de apărare şi reduce rezistenţa naturală la numeroase afecţiuni”, afirmă cercetătorul care a coordonat acest studiu, Dr. Helen Vlassara.

„Descoperirea este importantă, deoarece ne oferă noi instrumente ce ne permit nu doar să studiem diabetul, ci şi să luăm măsuri pentru a-l preveni. Printre acestea se numără prevenirea apariţiei acestor substanţe sau blocarea absorbţiei lor din alimente”, a adăugat Dr. Vlassara.

Chiar dacă acest studiu a fost efectuat pe şoareci, cercetătorii afirmă că rezultatele sale sugerează că ar fi mai bine dacă oamenii ar opta să mănânce carne care a fost gătită prin alte metode, de exemplu fiartă în aburi, în apă sau înăbuşită.

Un alt studiu, publicat recent în jurnalul ştiinţific Carcinogenesis, a arătat că şi carnea care a fost gătită la tigaie ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii.

Cercetarea, efectuată de oameni de ştiinţă de la University of Southern California şi de la Centrul pentru Prevenirea Cancerului din California, a arătat că bărbaţii care consumă săptămânal o porţie şi jumătate de carne roşie preparată la tigaie prezintă un risc cu 30% mai mare de a fi diagnosticaţi cu cancer de prostată. De asemenea, studiul arăta că riscul se accentua pe măsură ce bărbaţii consumau mai multă carne preparată la tigaie, astfel că cei ce consumau două porţii şi jumătate pe săptămână prezentau un risc cu 40% mai mare de a suferi de cancer de prostată.

Sursa: Huffington Post

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Premieră: Vocea unui pacient cu cancer a fost restaurată printr-un transplant de laringe
Premieră: Vocea unui pacient cu cancer a fost restaurată printr-un transplant de laringe
România, pe primul loc la nivel global la comenzile de kebab
România, pe primul loc la nivel global la comenzile de kebab
Prima Constituţie română elaborată fără influenţă străină
Prima Constituţie română elaborată fără influenţă străină
Canicula continuă și ploile vor fi rare. Prognoza anunțată de meteorologi
Canicula continuă și ploile vor fi rare. Prognoza anunțată de meteorologi
Cât va scoate Microsoft din buzunar ca să evite o investigaţie a Uniunii Europene?
Cât va scoate Microsoft din buzunar ca să evite o investigaţie a Uniunii Europene?
Actorul Michael Douglas s-a declarat „dezamăgit” de Joe Biden
Actorul Michael Douglas s-a declarat „dezamăgit” de Joe Biden
Finlanda a adoptat o lege în contradicție cu angajamentele față de drepturile omului
Finlanda a adoptat o lege în contradicție cu angajamentele față de drepturile omului
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3 miliarde de ani-lumină distanță
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3 miliarde de ani-lumină distanță
Vor cauza schimbările climatice mai multe cutremure?
Vor cauza schimbările climatice mai multe cutremure?
Acasă la Adrian Păunescu la 81 de ani de la nașterea lui | EXCLUSIV „Altceva cu Adrian Artene”
Acasă la Adrian Păunescu la 81 de ani de la nașterea lui | EXCLUSIV „Altceva cu Adrian Artene”
Analizele ADN arată ce ar fi cauzat colapsul populației de fermieri din Epoca de Piatră
Analizele ADN arată ce ar fi cauzat colapsul populației de fermieri din Epoca de Piatră
Duke Ellington, Maestrul Jazz-ului și Promotorul Integrării Rasiale. „Nu am nevoie de timp. Am nevoie de un termen limită!”
Duke Ellington, Maestrul Jazz-ului și Promotorul Integrării Rasiale. „Nu am nevoie de timp. Am nevoie de un termen limită!”
Kathryn Bigelow, prima femeie regizor care a luat Oscarul la această categorie. „Fiecare ar trebui să facă judecăți morale pentru el însuși”
Kathryn Bigelow, prima femeie regizor care a luat Oscarul la această categorie. „Fiecare ar trebui să facă judecăți ...
Un nou studiu arată că narcisismul scade odată cu vârsta
Un nou studiu arată că narcisismul scade odată cu vârsta
Apa de băut din Europa este contaminată cu chimicale eterne
Apa de băut din Europa este contaminată cu chimicale eterne
Test de cultură generală. Care dictator a fost înnobilat de un rege britanic?
Test de cultură generală. Care dictator a fost înnobilat de un rege britanic?
NASA construiește un telescop pentru „vânătoarea” de extratereștri
NASA construiește un telescop pentru „vânătoarea” de extratereștri
Muzica poate influența cum și cât mâncăm, arată un studiu
Muzica poate influența cum și cât mâncăm, arată un studiu