Home » D:News » Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar

Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar

Publicat: 27.08.2012
Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar
Cercetătorii au descoperit în urma unui nou studiu efectuat pe şoareci o legătură între un compus ce apare atunci când alimentele sunt preparate cu ajutorul „căldurii uscate” - de exemplu, la grătar - şi creşterea în greutate, rezistenţa la insulină şi diabet.

Atunci când şoarecii au fost hrăniţi cu acest compus, intitulat metil-glioxal, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Mount Sinai au descoperit că aceştia au luat în greutate în jurul abdomenului, dezvoltând totodată primele simptome ale rezistenţei la insulină.

Totodată, şoarecii care au avut aceeaşi dietă, dar care nu au fost hrăniţi cu acest compus, nu au luat în greutate şi nici nu au arătat simptome ale rezistenţei la insulină.

Cercetătorii cred că metil-glioxalul (MG) afectează şoarecii prin reducerea capacităţii mecanismelor din corpul acestora, precum SIRT1, ce sunt responsabile de controlarea inflamaţiei şi de asistarea metabolismului glucozei şi al insulinei. Astfel, acest compus reduce capacitatea şoarecilor de a controla inflamaţia din corp.

„Studiul arată că ingestia prelungită a substanţelor aparent inofensive ce sunt prezente în alimentele umane, precum MG, afectează mecanismele de apărare şi reduce rezistenţa naturală la numeroase afecţiuni”, afirmă cercetătorul care a coordonat acest studiu, Dr. Helen Vlassara.

„Descoperirea este importantă, deoarece ne oferă noi instrumente ce ne permit nu doar să studiem diabetul, ci şi să luăm măsuri pentru a-l preveni. Printre acestea se numără prevenirea apariţiei acestor substanţe sau blocarea absorbţiei lor din alimente”, a adăugat Dr. Vlassara.

Chiar dacă acest studiu a fost efectuat pe şoareci, cercetătorii afirmă că rezultatele sale sugerează că ar fi mai bine dacă oamenii ar opta să mănânce carne care a fost gătită prin alte metode, de exemplu fiartă în aburi, în apă sau înăbuşită.

Un alt studiu, publicat recent în jurnalul ştiinţific Carcinogenesis, a arătat că şi carnea care a fost gătită la tigaie ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii.

Cercetarea, efectuată de oameni de ştiinţă de la University of Southern California şi de la Centrul pentru Prevenirea Cancerului din California, a arătat că bărbaţii care consumă săptămânal o porţie şi jumătate de carne roşie preparată la tigaie prezintă un risc cu 30% mai mare de a fi diagnosticaţi cu cancer de prostată. De asemenea, studiul arăta că riscul se accentua pe măsură ce bărbaţii consumau mai multă carne preparată la tigaie, astfel că cei ce consumau două porţii şi jumătate pe săptămână prezentau un risc cu 40% mai mare de a suferi de cancer de prostată.

Sursa: Huffington Post

Cele mai noi articole
Copacii din pădurile tropicale au început să moară mai repede încă din 1980
Copacii din pădurile tropicale au început să moară mai repede încă din 1980
Afecțiunea neurologică care îi face pe oameni să spună glume nepotrivite
Afecțiunea neurologică care îi face pe oameni să spună glume nepotrivite
Alimentele ultra-procesate și carnea roșie, asociate cu o mortalitate mai mare, conform unui nou studiu
Alimentele ultra-procesate și carnea roșie, asociate cu o mortalitate mai mare, conform unui nou studiu
Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători
Ce diferențe pot apărea în cazul gemenilor separați? Un caz i-a uimit pe cercetători
Oamenii de știință au modificat genetic hamsterii pentru a-i transforma în „monștri agresivi“
Oamenii de știință au modificat genetic hamsterii pentru a-i transforma în „monștri agresivi“
Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?
Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?
Galaxia, transformată în „telescop cosmic” pentru a studia inima Universului tânăr
Galaxia, transformată în „telescop cosmic” pentru a studia inima Universului tânăr
Elon Musk, surprins în timp ce folosea scutul termic de la Starship drept farfurie pentru gustări
Elon Musk, surprins în timp ce folosea scutul termic de la Starship drept farfurie pentru gustări
Se împlinesc 65 de ani de la moartea celui mai important poet simbolist român
Se împlinesc 65 de ani de la moartea celui mai important poet simbolist român
De ce depinde fericirea românilor? Împlinirea profesională, pe primul loc
De ce depinde fericirea românilor? Împlinirea profesională, pe primul loc
Povestea președintelui Volodimir Zelenski, spusă prin benzi desenate
Povestea președintelui Volodimir Zelenski, spusă prin benzi desenate
Vara care urmează va rivaliza cu recordurile de căldură înregistrate în 2021
Vara care urmează va rivaliza cu recordurile de căldură înregistrate în 2021
Oceanele lumii au atins cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic
Oceanele lumii au atins cel mai acid nivel din ultimii 26.000 de ani, avertizează un raport climatic
Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?
Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?
Cultivarea orezului, înregistrată într-un sit neolitic vechi de 8.000 de ani. Ce au dezvăluit boabele carbonizate?
Cultivarea orezului, înregistrată într-un sit neolitic vechi de 8.000 de ani. Ce au dezvăluit boabele carbonizate?
Mister rezolvat. Oamenii de știință ar fi descoperit cum s-au format galaxiile fără materie întunecată
Mister rezolvat. Oamenii de știință ar fi descoperit cum s-au format galaxiile fără materie întunecată
Riscul de cancer mamar la bărbați ar putea fi asociat cu infertilitatea
Riscul de cancer mamar la bărbați ar putea fi asociat cu infertilitatea
Aurorele boreale pot fi auzite chiar și atunci când nu sunt văzute. Cum se formează sunetele?
Aurorele boreale pot fi auzite chiar și atunci când nu sunt văzute. Cum se formează sunetele?