Home » D:News » Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar

Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar

Publicat: 27.08.2012
Cercetătorii au descoperit efectele neştiute ale unui compus existent în carnea preparată la grătar
Cercetătorii au descoperit în urma unui nou studiu efectuat pe şoareci o legătură între un compus ce apare atunci când alimentele sunt preparate cu ajutorul „căldurii uscate” - de exemplu, la grătar - şi creşterea în greutate, rezistenţa la insulină şi diabet.

Atunci când şoarecii au fost hrăniţi cu acest compus, intitulat metil-glioxal, cercetătorii de la Şcoala de Medicină Mount Sinai au descoperit că aceştia au luat în greutate în jurul abdomenului, dezvoltând totodată primele simptome ale rezistenţei la insulină.

Totodată, şoarecii care au avut aceeaşi dietă, dar care nu au fost hrăniţi cu acest compus, nu au luat în greutate şi nici nu au arătat simptome ale rezistenţei la insulină.

Cercetătorii cred că metil-glioxalul (MG) afectează şoarecii prin reducerea capacităţii mecanismelor din corpul acestora, precum SIRT1, ce sunt responsabile de controlarea inflamaţiei şi de asistarea metabolismului glucozei şi al insulinei. Astfel, acest compus reduce capacitatea şoarecilor de a controla inflamaţia din corp.

„Studiul arată că ingestia prelungită a substanţelor aparent inofensive ce sunt prezente în alimentele umane, precum MG, afectează mecanismele de apărare şi reduce rezistenţa naturală la numeroase afecţiuni”, afirmă cercetătorul care a coordonat acest studiu, Dr. Helen Vlassara.

„Descoperirea este importantă, deoarece ne oferă noi instrumente ce ne permit nu doar să studiem diabetul, ci şi să luăm măsuri pentru a-l preveni. Printre acestea se numără prevenirea apariţiei acestor substanţe sau blocarea absorbţiei lor din alimente”, a adăugat Dr. Vlassara.

Chiar dacă acest studiu a fost efectuat pe şoareci, cercetătorii afirmă că rezultatele sale sugerează că ar fi mai bine dacă oamenii ar opta să mănânce carne care a fost gătită prin alte metode, de exemplu fiartă în aburi, în apă sau înăbuşită.

Un alt studiu, publicat recent în jurnalul ştiinţific Carcinogenesis, a arătat că şi carnea care a fost gătită la tigaie ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii.

Cercetarea, efectuată de oameni de ştiinţă de la University of Southern California şi de la Centrul pentru Prevenirea Cancerului din California, a arătat că bărbaţii care consumă săptămânal o porţie şi jumătate de carne roşie preparată la tigaie prezintă un risc cu 30% mai mare de a fi diagnosticaţi cu cancer de prostată. De asemenea, studiul arăta că riscul se accentua pe măsură ce bărbaţii consumau mai multă carne preparată la tigaie, astfel că cei ce consumau două porţii şi jumătate pe săptămână prezentau un risc cu 40% mai mare de a suferi de cancer de prostată.

Sursa: Huffington Post

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Chiar dacă noi nu le auzim, de fapt, Soarele scoate sunete
Chiar dacă noi nu le auzim, de fapt, Soarele scoate sunete
Puterile Centrale, șah la regele Ferdinand și regina Maria
Puterile Centrale, șah la regele Ferdinand și regina Maria
Cerul nopții ar putea rămâne fără stele în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase
Cerul nopții ar putea rămâne fără stele în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase
Mașini din Țiriac Collection – Ep. 6: Cadillac Eldorado
Mașini din Țiriac Collection – Ep. 6: Cadillac Eldorado
Șoc în lumea științei! Sute de mii de studii deja publicate ar putea fi false
Șoc în lumea științei! Sute de mii de studii deja publicate ar putea fi false
„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice
„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice
Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor
Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor
„Ce are Iașiul deosebit de-l cântă poeții și-l preamăresc scriitorii?”
„Ce are Iașiul deosebit de-l cântă poeții și-l preamăresc scriitorii?”
Sidney Poitier, cel care a deschis calea pentru actorii de culoare. „Gândesc cum doresc eu, trăiesc în felul pe care mi-l aleg singur”
Sidney Poitier, cel care a deschis calea pentru actorii de culoare. „Gândesc cum doresc eu, trăiesc în felul pe care ...
Cât de mult ne afectează fertilitatea mâncarea pe care o consumăm?
Cât de mult ne afectează fertilitatea mâncarea pe care o consumăm?
Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză
Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză
Satul abandonat în care se zvonește că ar fi îngropat Moș Crăciun
Satul abandonat în care se zvonește că ar fi îngropat Moș Crăciun
Test de cultură generală. De ce nu îngheață oceanele?
Test de cultură generală. De ce nu îngheață oceanele?
„Eva mitocondrială”, mama tuturor oamenilor de astăzi, a trăit în urmă cu 200.000 de ani
„Eva mitocondrială”, mama tuturor oamenilor de astăzi, a trăit în urmă cu 200.000 de ani
Damien Hirst, cel mai bogat artist plastic. Craniul cu diamante și rechinul în formol
Damien Hirst, cel mai bogat artist plastic. Craniul cu diamante și rechinul în formol
A fost descoperită o aplicație Android care înregistrează în secret tot ce fac utilizatorii
A fost descoperită o aplicație Android care înregistrează în secret tot ce fac utilizatorii
James Cameron lucrează la un nou film „Terminator”, inspirat de Inteligența Artificială
James Cameron lucrează la un nou film „Terminator”, inspirat de Inteligența Artificială
Ziua în care cuceritorul Mehmed al II-lea a îngenuncheat Constantinopolul
Ziua în care cuceritorul Mehmed al II-lea a îngenuncheat Constantinopolul