Home » D:News » Ce smartphone va folosi NASA pentru a construi cel mai ieftin satelit din istorie? (VIDEO)

Ce smartphone va folosi NASA pentru a construi cel mai ieftin satelit din istorie? (VIDEO)

Ce smartphone va folosi NASA pentru a construi cel mai ieftin satelit din istorie? (VIDEO)
Publicat: 29.08.2012
V-aţi dorit vreodată să aveţi un satelit privat? Dacă da, visul dumneavoastră ar putea deveni realitate mai repede decât vă puteaţi imagina, graţie unui nou proiect al NASA.

PhoneSat, o iniţiativă coordonată de Ames, un centru de cercetare al NASA aflat în Silicon Valley, doreşte să diminueze costurile unui satelit astfel încât oricine îşi doreşte să poată lansa unul în spaţiu.

Specialiştii NASA arată că majoritatea smartphone-urilor existente astăzi pe piaţă conţin multe dintre elementele esenţiale pentru un satelit, precum un procesor rapid, camere integrate şi numeroşi senzori. Aşadar, explică experţii, de ce să construieşti un sistem de la zero când poţi folosi un telefon Android?

Prima versiune a satelitului bazat pe un smartphone, PhoneSat 1.0, necesită aproximativ 3.500 de dolari pentru a fi construit. Satelitul constă într-un cub de dimensiunea unei ceşti de cafea ce este proiectat să reziste la radiaţiile cosmice. Cubul conţine un telefon HTC Nexus One, dotat cu sistemul de operare Android, un emiţător radio extern, baterii externe şi un circuit care va restarta telefonul în cazul în care acesta încetează să mai transmită date. Toate componentele sunt cumpărate din magazine, fiind disponibile oricui.

Satelitul a fost testat deja în condiţii similare celor întâlnite în cosmos, urmând să fie lansat pentru prima dată în spaţiu în cursul acestei luni, prima misiune fiind de a transmite către Terra câteva fotografii spaţiale.

Următoarea versiune, PhoneSat 2.0, va folosi telefoane mai noi, marca Samsung Nexus S, şi va fi dotată cu un sistem radio ce permite comunicarea în ambele sensuri, ceea ce va permite cercetătorilor să controleze satelitul de la sol.

NASA doreşte să lanseze PhoneSat 2.0 la jumătatea anului 2013, urmând să continue eforturile de a concepe PhoneSat 3.0, având două obiective: reducerea continuă a costurilor şi adăugarea de noi capabilităţi.

Iată cum arată prima versiune a satelitului-telefon:

Surse: Wired, NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase