Home » D:News » Noi speranţe pentru bărbaţii infertili: urmaşi creaţi din propria piele!

Noi speranţe pentru bărbaţii infertili: urmaşi creaţi din propria piele!

Publicat: 30.08.2012
Noi speranţe pentru bărbaţii infertili: urmaşi creaţi din propria piele!
Oamenii de ştiinţă au pus la punct o metodă prin care pot crea spermatozoizi folosind celule prelevate din pielea umană. Tehnica le dă speranţe miilor de bărbaţi infertili care doresc să aibă copii proprii.

Uitilizând acest tip de spermatozoizi „crescuţi” din ţesut uman, specialiştii vor putea, într-o bună zi, să le permită acestor bărbaţi să devină taţi. Mai mult, prin descifrarea mecanismului complex al reproducerii masculine, descoperirea ar putea ajuta la crearea unor contraceptive noi şi a unei „pastile minune” pentru tratarea infertilităţii.

În ciuda importanţei pe care pare să o aibă noua descoperire, lumea ştiinţei trebuie să se bazeze pe reglementări etice. Mulţi critici sunt de părere că nu este bine să punem la punct metode de concepere a copiilor numai prin mijloace artificiale.

Până acum, oamenii de ştiinţă au reuşit deja să transforme celulele embrionare în spermatozoizi, dar se pare că dacă punctul de plecare ar fi pielea, lucrurile ar intra pe o cale mai etică, iar spermatozoizii ar deţine genele bărbatului în cauză.

Oamenii de ştiinţă americani au folosit un cocktail de substanţe chimice pentru a modifica „ceasul biologic” al celulelor pielii. În acest fel, ele au devenit celule cu capacităţi „cameleonice” identice cu cele ale celulelor stem embrionare, putând fi determinate să se transforme în orice alt tip de celule. Ulterior, specialiştii au folosit o combinaţie de nutrienţi cu ajutorul cărora celulele au ajuns la doar câţiva paşi distanţă de structura genetică normală a unor spermatozoizi maturi.

Acum, cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universitatăţii din Pittsburgh consideră că au au trecut de partea cea mai dificilă ce ţinea de dezvoltarea spermatozoizilor şi că prin îmbunătăţirea procedurii vor obţine spermatozoizi capabili să fertilizeze ovulele.

Cu toate acestea, procedura mai are un drum lung de străbătut până când va ajunge în clinici, mai ales dacă luam în considerare faptul că în unele ţări legea interzice utilizarea spermatozoizilor creaţi în laborator.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase