Home » Cultură » Adevărata origine a ’’ISIS’’ sau cine a fost cu adevărat EA?

Adevărata origine a ’’ISIS’’ sau cine a fost cu adevărat EA?

Publicat: 05.12.2015
Acest nume - ISIS- aparţine unei zeităţi care a fost considerată sacră şi a fost venerată mii de ani. Acest nume a fost, probabil irevocabil, legat de ceva mult mai puţin binevoitor - statul islamic şi organizaţii teroriste.
Originile ISIS
 
Isis era zeiţa egipteană din panteonul antic egiptean. Primele însemne despre ea datează cu aproximativ 5000 ani în urmă. În mitologia egipteană, Isis este zeiţa magiei şi a vieţii, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale şi fidelităţii femeii faţă de soţ. Ea a fost venerată ca idealul maternităţii, ca o zeitate care îngrijea de situaţia dificilă a altora, ca una care a vegheat asupra călătorilor şi care a fost o „Mare Magiciană”, fiind capabilă de a readuce la viaţă pe cei morţi.
 
Cuvântul Isis provine din numele grecesc Ίσις, care de asemenea a derivat de la denumirea originară egipteană a zeiţei prin adăugarea la final a consoanei -s pentru a respecta terminaţia gramaticală specifică substantivelor greceşti. Numele egiptean menţionat în izvoarele istorice este ỉs.t şi se poate traduce prin Tron sau Stăpâna tronului.
 
 
Faptul că numele Isis a fost asociat cu o organizaţie teroristă este tulburător, chiar tragic, fiiindcă numele zeiţei ISIS este acum echivalat cu război, crimă, minciună şi înşelăciune.
 
„Există o mulţime de oameni puternici, cu numele de Isis. Fiica mea este una dintre acestea. Puterea lor de a fi plini de compasiune, inteligenţă, frumuseţe şi magie vine din nume. Grupul care şi-a atribuit acest titlu nu prezintă nici una din aceste atribute. Deci, să nu le mai numiţi – Isis”, afirmă într-un articol de-al său, Greg Taylor, jurnalistul de la Daily Grail
 
Cum ar trebui numiţi?
 
Despre o denumire care s-ar potrivi acestui grup de Mercenari din Alianţa Militară de Vest sau MWMA, Taylor militează pentru „Daesh” sau „Da’ish”, care este un cuvânt pe care-l folosesc activiştii sirieni.  
 
„Daesh” este o altă formă a verbului „a zdrobi sau a călca în picioare”, nu este doar „o traducere aproximativă a unuia dintre cuvintele” – este pur şi simplu un mesaj.
 
La sfârşitul articolul său, Taylor provoacă cititorii pentru a începe utilizarea termenului de Daesh ca nume pentru acest grup, care în prezent este numit ISIS. El  îndeamnă să se facă clară ”adevărata lor natură, a acestui grup plin de ignoranţă, ură şi slăbiciune”.
 
Greg Taylor îşi încheie articolul cu următoarele cuvinte: „Când te gândeşti la Isis de acum înainte, cred că vei lega acest nume de imaginea şi identitatea zeiţei din partea de sus a acestui articol.”
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase