Home » Istorie » Timp de 24 de ani, ruşii au săpat la această groapă. Ce scop avea cel mai adânc loc de pe Pământ

Timp de 24 de ani, ruşii au săpat la această groapă. Ce scop avea cel mai adânc loc de pe Pământ

Timp de 24 de ani, ruşii au săpat la această groapă. Ce scop avea cel mai adânc loc de pe Pământ
Publicat: 30.07.2016
În timpul Războiului Rece, marile puteri ale lumii s-au confruntat în cele mai bizare moduri.

Amplasată dedesubtul unui capac ruginit din Murmansk, Rusia, se află cea mai adâncă gaură săpată de om, ajungând până la 12 kilometri adâncime în interiorul Pământului.

Cunoscută ca Gaura de foraj de la Kola, gaura săpată de oameni seamănă cu o sondă de ţiţei abandonată, de fapt este rezultatul a peste 20 de ani de războaie dintre Statele Unite ale Americii şi URSS. Rivalitatea dintre cele două state s-a reflectat în întrecerea dintre cine putea ajunge primul în centrul Terrei.

Cel mai amuzant aspect este că proiectul a trecut neobservat, deoarece omenirea era mai încântată de competiţia spaţială dintre cele două state care a culminat cu aterizarea pe Lună.

Cercetătorii, atât cei din Rusia, cât şi cei din America, au început să excaveze în scoarţa terestră, pentru un singur motiv: să vadă  cât de departe pot ajunge, lucru care s-a dovedit mult mai complicat decât îşi imaginau savanţii.

În Statele Unite ale Americii, proiectul s-a numit ,,Proiectul Mohole” şi a avut loc pe coasta pacifică a Mexicului. Echipa a reuşit să sape 183m sub nivelul mării.

Între timp, în Rusia, cercetătorii au început să excaveze în Peninsula Kola, după ce au auzit că în America este demarat un proiect asemănător.

Proiectul URSS-ului a durat din 1970 până în 1994, creându-se Gaura de foraj de la Kola, cea mai adâncă gaură săpată de oameni.

Deşi proiectul a început din cauza rivalităţilor din timpul Războiului Rece, cercetătorii care au lucrat cu echipa de excavare au reuşit să realizeze o mulţime de studii ştiinţifice despre învelişul Pământului, în timp ce îi puteau studia fizic straturile, practică care este foarte dificilă în zilele noastre.

,,Cea mai interesantă descoperire au fost fosilele microscopice de plancton din rocile de acum două miliarde de ani, descoperite la peste şase kilometri în interiorul planetei,” a declarat Bryan Nelson de la Mother Nature Network.

,,Aceste microfosile reprezintă peste 24 de specii străvechi prinse în compuşi organici care au supravieţuit temperaturii crescute de la această adâncime,” a adăugat el.

În ciuda succesului, excavările au luat sfârşit în 1994 deoarece temperatura din interior a crescut de la 100 de grade Celsius la 180 de grade Celsius, provocând defectarea excavatorului.

Oficial, proiectul a fost finalizat în 2005, singurul marcaj al acestei găuri fiind un capac metalic ruginit.

Mai multe detalii despre Gaura de foraj de la Kola puteţi viziona în videoclipul următor:

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase