Home » Istorie » ”Marile Cercuri”, monumentele antice celebre aliniate cu Soarele şi Luna

”Marile Cercuri”, monumentele antice celebre aliniate cu Soarele şi Luna

Publicat: 19.08.2016
Cercetătorii australieni au descoperit că monumentele din piatră din Marea Britanie, numite ,,marile cercuri", au fost special construite acum 5.000 de ani pentru a se alinia cu mişcarea Soarelui şi a Lunii.

Aceste structuri misterioase, amplasate în două locaţii din Scoţia, realizate cu 500 de ani înainte de Stonehenge, au fost precursoare ale practicilor desfăşurate de-a lungul a 2.000 de ani a structurilor astronomice din regiune.

,,Cercetarea a dezvăluit că strămoşii britanici au conectat Pământul cu cerul, practica desfăşurându-se de-a lungul a 2.000 de ani,” a declarat Gail Higginbottom de la Universitatea din Adelaide. Higginbottom şi echipa sa au examinat vechile cercuri din piatră construite în satul Callanish pe Insula lui Lewis şi altul în satul Stennesss, pe Insula din Orkney..

Aceste cercuri din Callanish şi Stenness au fost construite între anii 3.000 şi 2.000 î.Hr utilizându-se blocuri de piatră înalte.

Pentru a avea o imagine cât mai clară a modului în care acestea arătau, echipa a creat un model 3D al înprejurimilor. Utilizând metoda, echipa a descoperit că situl are aceleaşi indicaţii astronomice precum cele descoperite în siturile din Epoca Bronzului, construite cu 1.500 ani mai târziu pe insula Scoţiană Coll, Tiree şi Mull.

Pietrele din Stenness au fost construite în ordine inversă faţă de cele din Callanish. În situl din Callanish, echipa a descoperit un model specific al pietrelor şi al împrejurimilor, identificând şapte indicaţii diferite pe care aceştia le consideră un model clasic.

Acest model indica faptul că apa venea din sud şi că orizontul nordic era mai apropiat, în timp ce orizontul sudic era mult mai îndepărtat. Cele mai înaintate puncte ale orizontului erau marcate prin munţi sau dealuri distincte.

Pentru a identifica poziţia Soarelui şi a Lunii în anumite faze, constructorii au utilizat o sferă celestă. Într-o sferă celestă obişnuită, Pământul este localizat în centru iar polii sferei celeste sunt aliniaţi cu cei ai Pământului. Sfera celestă a fost un instrument important pe care astronomii l-au utilizat de-a lungul secolelor pentru a urmări mişcarea stelelor şi a planetelor.

Sursa: Science Alert 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase