Home » Istorie » „Incredibile” vestigii romane descoperite în sudul Franţei. „Ştiam că zona era bogată, dar nu ne aşteptam la asta”

„Incredibile” vestigii romane descoperite în sudul Franţei. „Ştiam că zona era bogată, dar nu ne aşteptam la asta”

„Incredibile” vestigii romane descoperite în sudul Franţei. „Ştiam că zona era bogată, dar nu ne aşteptam la asta”
Publicat: 12.08.2017
Arheologii au descoperit un cartier roman vechi cu mozaicuri şi mobilier foarte bine întreţinute, la periferia unui oraş din sud-estul Franţei. Echipa a făcut descoperirea în timp ce excava un amplasament de aproape 7.000 de metri pătraţi pe malurile râului Rhone, unde era planificată construirea a trei clădiri noi, relatează CNN.
„Această descoperire este incredibilă deoarece este cel mai mare şantier într-un sit roman din ultimii aproape 50 de ani”, a declarat Benjamin Clement, consucătorul ştiintific al operaţiunii, pentru CNN. „Ştiam că zona era bogată, dar nu ne aşteptam la asta. Este foarte bine conservată”, a adăugat acesta, scrie Gândul.

Starea excelentă a cestigiilor este surprinzătoare deoarece echipa consideră că oraşul a a fost mistuit de două incendii în secolele II şi III înainte de Hristos. 

Săpăturile au început în luna aprilie, când echipa lucra pentru pregătirea terenului pentru noile clădiri. Franţa a clasificat sit-ul drept o „descoperire excepţională”, permiţând arheologilor, care trebuiau să termine săpăturile în septembrie, să continue până în decembrie. „Treaba noastră este acum să colectăm mozaicurile, să facem fotografii şi arhivele solului”, a spus Clément. „Avem doi ani şi jumătate pentru a păstra şi restabili [artefactele], iar apoi va trebui să le înapoiem statului”.
 
Publicul va avea ocazia să vadă descoperirile arheologilor, în expoziţii planificate pentru 2019 şi 2020 la muzeul Saint-Romain-en-Gal.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase