După 150 de ani, misterul morţii echipajului de la bordul celebrului submarin H.L. Hunley a fost rezolvat

29 08. 2017, 00:00

This browser does not support the video element.

Cercetătorii din cadrul Universităţii Duke din Carolina de Nord au transmis explozii în apropierea unui model la scală asemănătoare cu cea a submarinului pentru a calcula impactul. Conform cercetătoarei Rachel Lance, implicată în studiu, echipajul de la bordul submarinului a murit instant din cauza forţei exploziei ce a pătruns prin ţesuturile moi ale lor, în special prin plămâni şi creier. Mail Online notează că trumele la nivelul plămânilor au fost resimţite în procent de 85% de către echipajul submarinului Hunley. 

,,Acestea sunt caracteristici ale victimelor unei explozii. Moartea este imediată şi nu lasă urme la nivelul scheletului. Din nefericire, ţesuturile care ne-ar fi arătat ce s-a întâmplat cu echipajul s-au descompus în ultimii 100 de ani,” a declarat Lance. 

Unda de şoc a exploziei a călătorit cu o viteză de aproximativ 1.500 de metri pe secundă în apă şi 340 de metri pe secundă în aer.  Experta sugerează că unda de şoc a pătruns prin ţesuturile membrilor echipajului cu 30 de m/s. 

Această forţă a distrus structurile din plămâni, unde sângele întâlneşte oxigenul., astfel plămânii s-au umplut cu sânge, iar echipajul a murit instantaneu. De asemenea, aceştia au suferit traumatisme cerebrale severe din cauza distanţei reduse dintre ei şi explozie. 

Prima şi ultima misiune a submarinului Hunley a avut loc pe 17 februarie 1864, atunci când a scufundat nava de luptă de 1.200 de tone a Statelor Unite ale Americii. În urma analizelor, rămăşiţele echipajului de pe submarin au fost descoperite întacte, toate aflându-se pe poziţiile lor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

În istorie a existat un singur caz în care un submarin a distrus un altul în timpul unei confruntări
 
Un submarin autonom britanic va pleca spre Antarctica cu o misiune crucială
 
O epavă a unui submarin german din Al Doilea Război Mondial eliberează mercur în ocean
 
Cinci nave din Al Doilea Război Mondial au dispărut complet de pe fundul mării. ”Este grav”