Home » Istorie » O epavă a unui submarin german din Al Doilea Război Mondial eliberează mercur în ocean

O epavă a unui submarin german din Al Doilea Război Mondial eliberează mercur în ocean

Publicat: 09.01.2017
Submarinul german care căra 67 de tone de mercur se găseşte lângă insula norvegiană Fedje.

Epava submarinului german U-864 din Al Doilea Război Mondial găsită pe coasta insulei norvegiene Fedje căra circa 67 de tone de mercur la momentul scufundării.

Când a fost descoperită în 2003, s-a observat că o parte din mercur se scurgea din containere. Recent, cercetătorii au observat că sedimentele din jurul epavei au fost contaminate.

Totuşi, analizele pe crabi de lângă acest loc au arătat că viaţa marină nu a fost afectată. Fructele de mare precum crabii sunt deseori contaminate cu mercur de la poluarea industrială şi de la arderea combustibililor fosili care cad pe suprafaţa oceanelor.

Credit: War History Online/Environmental Science & Technology

Descoperirea submarinului la o adâncime de doar 150 de metri a îngrijorat oficialii, savanţii şi pescarii, astfel încât au fost făcute analize amănunţite asupra populaţiei de crabi şi a sedimentului. Frank Vanhaecke, de la Universitatea Ghent, a condus o echipă care a analizat crabii folosind o varietate de tehnici. Acesta dezvăluie că a găsit o concentraţie de mercur în sediment care variază între 60 şi 24.000 mg/kg, comparativ cu concentraţia care variază între 0,02 şi 0,1 mg/kg care se găseşte de obicei pe fundul oceanelor.

La crabi, însă, nu s-a descoperit o creştere a concentraţiei de mercur, cu excepţia câtorva, cei mai apropiaţi de epavă. Ipoteza cercetătorilor este că sedimentul de sub epavă şi din imediata apropiere a acestuia nu are materie organică, iar în lipsa acestuia mercurul nu se transformă în metilmercur, o substanţă şi mai toxică pentru organisme.

Sursa: War History Online

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un videoclip UIMITOR prezintă epavele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial-VIDEO

Îmbrăcămintea care te putea ucide a fost un adevărat trend

Submarinul „fantomă”. Această navă de război nu poate fi detectată de radare – VIDEO

Cine a inventat submarinul?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase