Home » Istorie » Cinci nave din Al Doilea Război Mondial au dispărut complet de pe fundul mării. ”Este grav”

Cinci nave din Al Doilea Război Mondial au dispărut complet de pe fundul mării. ”Este grav”

Cinci nave din Al Doilea Război Mondial au dispărut complet de pe fundul mării. ”Este grav”
Publicat: 27.11.2016
Două nave de luptă olandeze s-au scufundat în apele mării Java în 1942 şi au dispărut complet împreună cu un submarin american şi alte trei vase navale britanice.
O echipă internaţională de investigaţii încearcă să afle cum au dispărut navele. Cel mai probabil, acestea ar fi fost furate pe bucăţi şi vândute ca fier vechi. 
 
,,A fost demarată o investigaţie pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu epavele. Profanarea unui mormânt de război este o infracţiune gravă,” a declarat ministrul apărării olandez.
 
În 2017, va fi sărbătorită aniversarea de 75 de ani de la bătălia de pe Marea Java, care s-a încheiat cu înfrângerea umilitoare şi devastatoare a britanicilor, olandezilor, americanilor, şi a forţelor australiene din zonă, fiind un câştig teritorial gigantic pentru Japonia.
 
Navele olandeze HNLMS De Ruyter, Java şi Kortenaer, erau printre navele scufundate. În 2002, un scafandru amator a înotat pe lângă nave. De atunci, expediţiile au avut ca scop documentarea şi protejarea zonei.
 
În timpul expediţiei de anul acesta, podeaua marină a fost cercetată cu ajutorul unui sonar. Deşi urma lor a fost descoperită pe radar, două dintre nave erau dispărute complet. Furtul de fier este o practică obişnuită în regiune, până acum însă doar navele mici erau prada hoţilor.
 
Conform The Guardian, alte trei nave britanice, împreună cu un submarin american, au dispărut. Oficialităţile au descoperit că au fost vândute împreună cu navele olandeze. 
 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele aerticole:
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase