Caz controversat în Statele Unite unde una dintre cele mai mari populaţii de amerindieni a interzis studiile genetice. Ce a stat la baza deciziei

12 11. 2017, 18:30

Unele descoperiri sugerau că tribul nu este originar din Arizona, iar aceste analize pot fi o ameninţare. Aceştia cred că pe baza studiilor genetice, pot fi daţi afară din pământul ancestral, potrivit History.

Cazul Tilousi este parte din motivul pentru care Naţiunea Navajo, al doilea cel mai mare trib din Statele Unite, a interzis studiile genetice asupra oamenilor care alcătuiesc populaţia tribului.

În august 2017, un grup de lideri ai tribului şi membri ai comunităţii au decis dacă să ridice sau nu interdicţia şi este foarte probabil ca acest lucru să aibă loc. Totuşi, acum, băştinaşii vor pune condiţiile şi vor fi în controlul propriului ADN.

Problema este însă mult mai adâncă. Exploatarea corpurilor şi rămăşiţelor amerindienilor este ceva ce datează de câteva secole. În secolul al XIX-lea, cercetătorii de atunci foloseau frenologia, considerată acum o pseudoştiinţă, unde naturaliştii „demonstrau” inferioritatea amerindienilor şi puteau demonstra aspectele morale doar în urma analizării formei craniilor.

Antropologii şi curatorii erau, de asemenea, angajaţi în vânătoarea de rămăşiţe, chiar dacă acest lucru implica dezgroparea mormintelor.

Astfel, este de înţeles că utilizarea ADN-ului în alte scopuri decât cele menţionate a atins o coardă sensibilă a acestor populaţii. Mai mult decât atât, concepţia amerindienilor este că „fiecare parte din noi este sacră. Savanţii spun că este doar ADN. Pentru un indian, nu este doar ADN, ci este o parte din persoană, este sacră, cu semnificaţii religioase profunde. Este parte din esenţa unei persoane”, a explicat Frank Dukepoo, genetician cu origini native.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Drumul Lacrimilor: o pagină din istoria amerindienilor

Pieile rosii – drama unei civilizatii (I)

Prinţesa Angeline, femeia amerindiană care a refuzat să-şi părăsească locuinţa: ”Eşti prea frumoasă pentru a avea un asemenea nume”

Fotografiile de la începutul secolului XX arată cultura uimitoare a amerindienilor – GALERIE FOTO