Home » Istorie » Prinţesa Angeline, femeia amerindiană care a refuzat să-şi părăsească locuinţa: ”Eşti prea frumoasă pentru a avea un asemenea nume”

Prinţesa Angeline, femeia amerindiană care a refuzat să-şi părăsească locuinţa: ”Eşti prea frumoasă pentru a avea un asemenea nume”

Publicat: 18.12.2016
Fiica liderului de trib Seattle a refuzat să-şi părăsească locuinţa şi a devenit o legendă

În 1895, Edward S. Curtis, un fotograf american, a fotografiat pentru prima dată un amerindian, o femeie bătrână cu un batic roşu, plătind-o cu un dolar pentru deranj. Acest portret l-a făcut pe fotograf foarte celebru şi decorat, dar femeia din poză a fost cea care a stârnit interesul. Era Prinţesa Angeline, fiica cea mare a şefului de trib pe nume Seattle.

A fost născută în 1820 în Lushootseed, lângă oraşul Seattle de astăzi (numele este luat după cel al tatălui său), având original numele de Kikisoblu. Când populaţia de americani s-a stabilit în apropierea tribului Seattle, s-a împrietenit cu unul dintre ei, anume David Swinson ”Doc” Maynard. Când a doua soţie a acestuia a văzut-o pe Kikisoblu, a spus că „eşti prea frumoasă pentru a avea un asemenea nume, aşa că te botez Angeline.”

Prinţesa Angeline la bătrâneţe / Sursa: The Vintage News

În 1855, când Angeline avea 35 de ani, guvernul SUA a forţat toţi indienii Suquamish (grup din care şi ea făcea parte) să plece din locul lor natal într-o rezervaţie. Angeline a refuzat să-şi părăsească locuinţa, câştigând renumele de „prinţesă” datorită manierei curajoase în care nu şi-a părăsit locul ancestral.

Rămasă singură printre străini, femeia trebuia să-şi câştige existenţa, astfel avea grijă de gospodăriile noilor locuitori şi vindea diverse obiecte realizate manual. Odată cu bătrâneţea, pentru femeie devenea din ce în ce mai greu, prinsă între două lumi, una care dispărea şi alta în care era singură şi săracă.

A devenit recunoscută în întreaga comunitate, iar localnicii s-au ataşat de aceasta. La fel ca tatăl său, a adoptat creştinismul şi a făcut parte din Biserica Catolică până la moartea sa, pe 31 mai 1896. A fost înmormântată la Church of Our Lady of Good Help din Seattle.

 

http://www.thevintagenews.com/wp-content/uploads/2016/09/Grave-marker-of-Princess-Angeline-640x425.jpg

Sursa: The Vintage News

După câţiva ani, casa a fost dărâmată iar zona a fost nelocuită până s-a construit Pike Place Market.

Sursa: The Vintage News

Vă recomandăm şi următoarele articole:

Drumul Lacrimilor: o pagină din istoria amerindienilor

Navajo – limba care a schimbat istoria

De unde se trag amerindienii? Genomul unui copil care a trăit acum 24.000 de ani oferă un răspuns surprinzător

Cea mai izolată civilizaţie din lume: cea sentineleză

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase