Home » Istorie » FOTO. O ”descoperire specială” a unui ceas solar vechi de 2.000 de ani oferă detalii neaşteptate despre istoria romană

FOTO. O ”descoperire specială” a unui ceas solar vechi de 2.000 de ani oferă detalii neaşteptate despre istoria romană

Publicat: 11.11.2017
Arheologii au descoperit în Italia centrală un ceas solar remarcabil, atât de bine conservat, încât se pot şti detalii despre el, cum ar fi numele persoanei care a plătit pentru el.

Obiectul era un cadou făcut de un politician locuitorilor oraşului său de baştină care l-au votat în Senatul Romei, scrie Science Alert.

Ceasul solar, un obiect concav cu linii care indică orele şi anotimpurile, a fost descoperit în ceea ce a fost oraşul Interamna Lirenas, fondat la sfârşitul secolului al IV-lea î.e.n.

Credit: Universitatea Cambridge

Astăzi, situl nu se află lângă nicio aşezare importantă, ceea ce face accesul dificil. Descoperirile de până acum arată că aşezarea era una neimportantă şi mică, dar această percepţie a început să fie schimbată de descoperirea unui teatru cu 1.500 de locuri.

Descoperirea ceasului solar este însă şi mai fascinantă. La baza artefactului scrie „Marcus Novius Tubule, fiul lui Marcus”, iar pe marginea cadranului curbat scrie că era tribun, funcţie a unui oficial care reprezenta interesele mulţimii în Senatul Romei. Mai mult, a plătit pentru ceas din banii proprii.

Conform echipei, ultimul nume „Tubula” indică faptul că persoana provine chiar din Interamna Lirenas, deoarece este singurul loc unde acest tip de nume apare în Roma antică.

După stilul inscripţiei, cercetătorii au datat ceasul, fiind creat în secolul I î.e.n, timp în care localnicii aveau cetăţenie romană.

„Ceasul a reprezentat felul său de a celebra alegerea sa”, a precizat Alessandro Launaro, de la Universitatea Cambridge.

Deşi acest tip de ceas solar era des întâlnit în perioada romană, mai puţin de o sută au fost recuperate şi doar câteva care au inscripţii, de aceea „descoperirea este una specială”, declară Launaro.

De asemenea, legătura dintre un oraş modest şi un oficial roman al Senatului oferă o nouă înţelegere a relaţiei dintre micile aşezări şi capitala imperiului. Dacă cineva ca Marcus Novius putea deveni implicat în politica de la Roma, arată că şi persoanele din comunităţile mai puţin importante puteau ajunge departe.

„În acest sens, descoperirea ceasului solar nu doar că aruncă o nouă lumină asupra locului ocupat de Interamna Lirenas în politica Romei, dar este şi un indicator mai general al nivelului de implicate în treburile Romei pe care indivizii din comunităţi relativ neimportante îl ocupau”, conchide Launaro.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Cuplul celebru de la Pompeii, rămas îmbrăţişat în urma erupţiei vulcanice, erau doi homosexuali

Folosind un detector de metale, un bărbat pasionat de istorie a făcut o descoperire rară şi valoroasă pe un câmp

Cât de diversă era de fapt populaţia Romei? Un nou studiu scoate la iveală un aspect surprinzător

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase