Prima pagină Istorie

VIDEO Soluţia bizară la care au apelat londonezii în timpul Marelui Smog din 1950

Oana Bujor 03.10.2018 | ● Vizualizări: 820
Sursa: captură video Mail Online     + zoom
Galerie foto (1)

Un videoclip ciudat din 1950 prezintă modul în care londonezii se protejau în timpul Marelui Smog. Imaginile prezintă momentul în care o femeie ce poartă pe cap un acvariu pentru peşti sau un fel de ''cască spaţială'' pătrunde pe o stradă aglomerată.

În cadrul videoclipului este prezentat modul în care funcţiona masca. Conform Mail Online, scopul măştii era de a bloca pătrunderea smogului şi a aerului poluat. 

''Este o cască împotriva smogului ce furniza purtătorului aer purificat,'' susţine naratorul videoclipului. În una dintre imagini poate fi observată o femeie în timp ce bea ceai printr-un pai introdus într-o gaură din cască. Videoclipul a fost realizat de MCA şi Universal Pictures în februarie 1959. Marele Smog din Londra a reprezentat o criză a aerului poluat ce s-a propagat peste capitala britanică în decembrie 1952. Cercetările recente sugerează că 12.000 de oameni au murit în timpul fenomenului. Evenimentul a fost minimalizat de către prim-ministrul din acea perioadă Winston Churchill, ce l-a declarat ca fiind ''un eveniment meteorologic''.

În 1956, guvernul britanic a introdus  Actul Aerului Curat, care a interzis emisiile de fum de cărbune în anumite zone.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Tag-uri: bizar | solutie | smog | poluare | masca | acvariu