Home » Istorie » Romanii au răspândit o boală infecţioasă letală pe mai multe continente

Romanii au răspândit o boală infecţioasă letală pe mai multe continente

Romanii au răspândit o boală infecţioasă letală pe mai multe continente
Publicat: 07.07.2018
Un nou studiu a urmărit parcursul bacteriei Mycobacterium tuberculosis care cauzează tuberculoza, boală infecţioasă extrem de periculoasă, cunoscută ca TBC, ceea ce îi va ajuta pe savanţi în explicarea răspândirii bolii, care îşi are originea în Africa, ajungând ulterior în barăcile şi băile Imperiului Roman.

Studiul cercetătorilor de la University of Wisconsin-Madison arată că atunci când Roma a devenit o superputere în Mediterană, cel puţin o varietate de patogen al tuberculozei s-a putut plimba prin tot spaţiul controlat de romani, scrie Science Alert.

Efectele acestei boli sunt catastrofale, mai ales că este vorba despre o boală infecţioasă (cu transmitere de la un om la altul).

Pentru a înţelege cum această boală se răspândeşte pentru luptele viitoare cu această maladie, este benefică o privire în trecut. Aşadar, echipa de cercetători americani a realizat unele descoperiri interesante.

„Ce am dorit să fac a fost să dau un context istoric datelor genomice”, a precizat Caitlin Pepperell, o autoare a studiului.

Până acum, au fost identificate şapte varietăţi de tuberculoză în întreaga lume, toate legate de o boală umană care a apărut acum câteva zeci de ani în urmă în Africa.

Datele genomice din noul studiu au venit de la peste 550 de mostre de bacterie de tuberculoză provenite de la populaţiile moderne din Africa, Asia şi Europa, întocmind un arbore al varietăţilor bacteriei. Astfel, cercetătorii au aflat că ultima dată când acestea formau o familie mare era acum 4.000 – 6.000 de ani. De asemenea, deşi trei din cele şapte varietăţi nu s-au extins prea deaprte, restul au făcut-o.

Datele ramificării se aliniază cu evenimente semnificative de cădere şi ascensiune a civilizaţiilor, o varietate intrând într-o expansiune majoră în secolul I e.n.

„Perioada se potriveşte cu expansiunea romană şi cu explorarea în jurul Mediteranei”, a precizat Pepperell. „A existat contact între populaţiile umane care nu a existat până atunci”.

Acelaşi tipar a fost observat şi de altă echipă de cercetători care au studiat o varietate de tuberculoză din China, arătând că data răspândirii acesteia se potriveşte cu data apariţiei cultivării orezului în regiune, acum 6.600 de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum arăta cu adevărat Roma antică? Puteţi vedea singuri într-o uimitoare reconstrucţie 3D, care te ”plimbă” pe străzile oraşului antic – FOTO+VIDEO

Cum a devenit Roma un mare imperiu? Cercetătorii fac o descoperire surprinzătoare

Un nou medicament poate trata formele de tuberculoză rezistente la tratament

Cercetătorii din Rusia au descoperit o metodă facilă de depistare a tuberculozei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase