Home » Istorie » O unitate de măsură a greutăţii, veche de 3.000 de ani, descoperită lângă Zidul Plângerii

O unitate de măsură a greutăţii, veche de 3.000 de ani, descoperită lângă Zidul Plângerii

Publicat: 26.11.2018
Arheologii din Ierusalim au descoperit o piatră inscripţionată ce conţine cuvinte din Biblia ebraică. Artefactul numit beka (unitate de măsurare a greutăţii din Biblia ebraică) datează din perioada Primului Templu, în urmă cu 3.000 de ani.

Piatra ar fi fost utilizată, în acea perioadă, pentru măsurarea valorii donaţiilor. Conform Mail Online, spre deosebire de alte obiecte de acest tip descoperite în trecut, inscripţia de pe noua beka a fost gravată „în oglindă”, de la stânga la dreapta, fapt ce sugerează că persoana ce a fabricat-o era specializată în conceperea sigiliilor.

Piatra a fost descoperită de către o echipă ce analiza solul din apropierea fundaţiei Zidului Plângerii. „Pietrele beka din perioada Primului Templu sunt rare, însă greutatea este cu atât mai rară deoarece conţine o inscripţie în oglindă”, a declarat arheologul Eli Shukron.

Specialistul susţine că aceasta este amprenta unui fabricant de sigilii „deoarece sigiliile erau mereu scrise în  oglindă, odată ştampilate, textele puteau fi înţelese”. Conform lui Shukron, persoana ce a realizat beka a utilizat acest tip de inscripţionare din greşeală.

Primul Templu a fost construit cu sute de ani înainte de apariţia monedelor în regiune, iar evreii din acea perioadă plăteau o „taxă a templului” în argint. Pentru a calcula aceste donaţii, argintul era amplasat pe un taler şi în opoziţie era amplasată o beka.

Greutatea beka era unitatea de măsurare a jumătate de sicli, ce era plătită de persoanele de peste 20 de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Templul tuturor religilor are structura unui dom şi nouă intrări care să întâmpine simbolic oamenii din toate colţurile Pământului – FOTO

Cât de veche este Biblia?

O inscripţie veche de 2.600 de ani, elucidată recent, răstoarnă unul dintre ”adevărurile” despre Biblia ebraică – FOTO

Top 10 mistere ale Bibliei. De la Sfântul Graal la Codurile Biblice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase