Motivul pentru care Rusia sovietică a creat cărţi de joc cu reprezentaţii mayaşe – GALERIE FOTO

09 12. 2018, 09:06

În secolul al XVI-lea, după ce Spania a cucerit Imperiul Mayaş, care se întindea în Mexic, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Belize şi Costa Rica, limba nativă mayaşă a fost pierdută, alături de mii de texte, cu excepţia a patru dintre acestea. Înainte ca limba spaniolă şi alfabetul latin să fie introduse, mayaşii aveau un sistem de scriere sofisticat cu peste 800 de hieroglife. Cum era de aşteptat, traducerea s-a dovedit a fi o sarcină extrem de dificilă în secolele ce au urmat după cucerirea spaniolă. Dar un om a reuşit să descifreze într-un final limbajul, scrie Atlas Obscura.

După 500 de ani de teorii şi încercări, Iuri Knorozov a descifrat o parte esenţială din codul mayaş în 1952. Lingvistul, etnograful şi epigraful sovietic a stabilit că glifele observate sunt silabe şi nu litere sau simple pictograme aşa cum se credea anterior. Acesta a sugerat că scriptul mayaş reprezintă sunete fonetice şi pot fi interpretate în mod similar cu hieroglifele egiptene.  

Galerie foto

vezi galeria
12 foto

Deşi lucrarea lui Knorozov a dus la progrese considerabile în cunoaşterea ştiinţifică, aceasta a fost publicată în timpul Războiului Rece şi astfel a fost criticată pentru că a fost influenţată de ideologia marxist-leninistă. Totuşi, datorită lui, cercetătorii de astăzi pot citi mai bine de 90% dintre glifele mayaşe.

Pentru a onora realizările savantului, Uniunea Sovietică a creat un pachet de cărţi de joc special în 1975 care ilustra iconografie mayaşă. Acestea nu erau nici pe departe plictisitoare, fiind inspirate chiar din unele piese de artă descoperite în Mexic, fiind realizate în forma finală de artistul Viktor Mihailovic Sveşnikov, care a mai realizat un pachet care ilustra scene din opera rusească şi altul dedicat râului Neva care curge prin Sankt Petersburg.

Regele de Inimă din pachetul mayaş ilustrează o replică aproape perfectă a figurii reprezentate în Yaxchilan, unde se prezintă un ritual religios realizat de Doamna Xoc, unda dintre cele mai cunoscute şi puternice femei din civilizaţia mayaşă. Detaliile de pe fiecare carte sunt evidente: Sveşnikov chiar a inclus glife din calendarul mayaş pe ambele părţi ale mai multor cărţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce s-a prăbuşit Uniunea Sovietică?

Ziua în care Uniunea Sovietică a făcut istorie cu două căţeluşe: Belka şi Strelka – VIDEO

Serghei Koroliov, arhitectul programului spaţial sovietic care ura aurul. Trimis în Gulag de Stalin, a rămas anonim în timpul celor mai mari succese

Spionarea cu submarine şi Operaţiunea Ivy Bells din Războiul Rece. Tehnologia subacvatică de extragere a informaţiilor, secretă şi astăzi