Home » Istorie » Sculptura unui cuplu din Egiptul străvechi a fost distrusă intenţionat. Motivul pentru care s-a dorit ştergerea identităţii lor

Sculptura unui cuplu din Egiptul străvechi a fost distrusă intenţionat. Motivul pentru care s-a dorit ştergerea identităţii lor

Publicat: 19.01.2019
O sculptură din calcar, distrusă intenţionat, a fost descoperită într-un altar vechi de 3.500 de ani din Tel Edfu, aflat în sudul Egiptului. Artefactul înfăţişează un cuplu pe care o persoană dorea să îl distrugă în viaţa de apoi.

Sculptura prezintă un bărbat şi o femeie ce stau unul lângă altul, însoţiţi de hieroglife ale numelor şi ocupaţiilor acestora, scrie Live Science.

„Chipurile cuplului au fost distruse, iar hieroglifele sunt degradate”, a declarat Nadine Moeller, directorul Proiectului Tell Edfu. „Îndepărtarea numelui unei persoane în Egiptul străvechi reprezenta un semn al faptului că persoana dorea ca cei decedaţi să nu ajungă în viaţa de apoi”, a explicat Moeller.

„Pentru egiptenii din vechime, amintirea persoanelor decedate era un lucru foarte important, astfel ei puteau primi ofrande în viaţa de apoi. Prin indepărtarea numelui unei persoane decedate ştergeai întreaga sa identitate şi lucrurile bune pe care le-au făcut în timpul vieţii”, a declarat Moeller.

Sursă Tell Edfu Project 2018

Hieroglifele sunt greu de descifrat din cauza deteriorării voluntare, iar cercetătorii încearcă să le restaureze pentru a traduce simbolurile. Pănă acum ei au aflat că bărbatul avea titlul de „senior”, iar femeia avea titlul onorific de „nobilă”. Moller a afirmat că cei doi „aparţineau elitei administrative a oraşului Edfu”.

Identitatea şi motivul pentru care persoana a încercat să le şteargă existenţa nu sunt sunoscute. De asemenea nu se ştie nici momentul în care sculptura a fost degradată.

Altarul în care a fost descoperită sculptura  se află într-o locuinţă construită în 1500 î.Hr – 1450 î.Hr. Conform cercetătorilor, altarul ar fi fost construit pentru venerarea strămoşilor ce s-au aflat în vilă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperit al doilea Sfinx din Egipt? O statuie cu cap de om şi corp de leu a fost descoperită în timpul construcţiei unei şosele

O descoperire a unui mormânt misterios din Egiptul vechi, de acum 3.400 de ani, îi contrariază pe arheologi

O statuie misterioasă s-a dovedit a fi de două ori mai veche decât piramidele din Egipt. VIDEO

Răsturnare de situaţie în Egipt. Statuia imensă descoperită în Cairo nu îl înfăţişează pe Ramses al-II-lea. Ministrul antichităţilor din Egipt a clarificat situaţia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase