Home » Istorie » O mare metropolă, uitată şi îngropată în vegetaţie, a fost descoperită la periferia capitalei Africii de Sud

O mare metropolă, uitată şi îngropată în vegetaţie, a fost descoperită la periferia capitalei Africii de Sud

O mare metropolă, uitată şi îngropată în vegetaţie, a fost descoperită la periferia capitalei Africii de Sud
Publicat: 06.02.2019
Ce se credea înainte că ar fi doar câteva case antice din piatră împrăştiate la perifieria oraşului Johannesburg, Africa de Sud, s-a dovedit a reprezenta vestigiile unui oraş prosper, uitat timp de 2 secole.

Sub vegetaţia densă, nu există multe de văzut cu ochiul liber, iar după trei decenii de studii atente, arheologii din Africa de Sud abia au „zgâriat suprafaţa” acestei aşezări, scrie Science Alert.

Acum, mulţumită tehnologiei lase a LIDAR (Light Detection and Ranging), acest sit a ieşit la iveală în toată complexitatea sa: o adevărată metropolă, cu sute de case şi străzi.

Studiul a adus acest oraş, numit Kweneng, din nou la viaţă. Adăpost pentru grupul etnic vorbitor de limba Tswana, oraşul putea avea o populaţie de 10.000 de oameni.

„Umple un gol istoric important, în special în sudul Africii, pentru că se ştie că istoria pre-colonială a regiunii nu are înregistrări scrise”, a explicat Fern Imbali Sixwanha, arheolog la University of Witwatersrand, membru al noului studiu. „Astfel, acum începem să umplem golurile folosind tehnologia LIDAR”, a adăugat acesta.

Aceeaşi tehnologia a ajutat savanţii să descopere anul trecut o mare aşezare mayaşă

Activând miliarde de impulsuri laser asupra versanţilor vestici ai dealurilor Suikerbosrand de lângă Johannesburg, cercetătorii au putut „vedea” prin toată vegetaţia. Acum, studiile scot la iveală că oraşul care se întindea pe 20 de kilometri pătraţi şi-a atins apogeul în intervalul cuprins între secolele XV şi XIX.

Mai multe perechi de ziduri paralele sugerează că existau multe puncte de trecere în şi din oraş. Mai mult, în centrul oraşului se găsesc două împrejmuiri masive, care împreună ocupă circa 10.000 de metri pătraţi. Cercetătorii suspectează că în acestea se aflau aproape o mie de animale de fermă.

La fel ca multe alte oraşe ale populaţiei Tswana, acesta s-a prăbuşit din cauza tulburărilor civice. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Mărturiile unui fost mercenar: Am fost implicat în răspândirea virusului HIV

Un câine ”arheolog” a făcut o descoperire excepţională care datează din Epoca Bronzului

Un fermier din Irlanda a realizat, din greşeală, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice de pe insula britanică

Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase