Home » Istorie » Clotilda, ultima navă de sclavi care a fost scufundată intenţionat, a fost găsită. ”Este dovada uneia dintre cele mai întunecate ere ale istoriei moderne”

Clotilda, ultima navă de sclavi care a fost scufundată intenţionat, a fost găsită. ”Este dovada uneia dintre cele mai întunecate ere ale istoriei moderne”

Publicat: 28.05.2019
Clotilda, ultima navă care transporta ilegal sclavi din Africa, a fost descoperită de către o echipă de istorici şi arheologi din Statele Unite.

Rămăşiţele acestei nave au fost găsite pe fundul râului Mobile din Alabama. 

Clotilda a fost folosită în mare secret pentru traficul de bărbaţi, femei şi copii din Africa, zeci de ani după ce Congresul a interzis importul de sclavi.

În 1860, cu un an înainte de Războiul Civil, a fost scufundată intenţionat, pentru a se încerca ascunderea oricăror dovezi ale utilizării sale în traficul de sclavi. Potrivit istoricilor, la bordul ei se aflau 110 bărbaţi, femei şi copii aduşi din Benin către Alabama.

Unii dintre urmaşii celor transportaţi pe navă încă locuiesc în apropiere, într-o zonă cunoscută ca Africatown. Aceştia au salutat descoperirea, în ciuda trecutului cutremurător al navei.

„Găsirea Clotildei reprezintă o descoperire arheologică extraordinară”, a afirmat la rândul ei Lisa Demetropoulos Jones, director executiv al Alabama Historical Commission (AHC). Potrivit acesteia, călătoria navei „reprezintă una dintre cele mai întunecate ere ale istoriei moderne”, iar epava oferă „dovezi concrete ale scalviei”, potrivit BBC.

SUA a interzis importul de sclavi în 1808, însă comerţul cu aceştia a continuat încă mulţi ani pe fondul cererii crescute de muncitori de la proprietarii de plantaţii din sud.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase