Home » Istorie » 5 momente importante din istoria sportului rege

5 momente importante din istoria sportului rege

5 momente importante din istoria sportului rege
Publicat: 23.06.2019
Fotbalul a ajuns să reprezinte o industrie de miliarde, totuşi în ciuda acestui fapt, începuturile sportului rămân necunoscute marii părţi a fanilor.

Fotbalul sau, cum mai este numit, „sportul rege” reprezintă una dintre activităţile care au fost integrate în mare parte dintre culturile umane din prezent. Sportul nu este complicat şi a ajuns din momentul în care au început să fie stabilite o serie de reguli clare să fie practicat pe scară largă, pornind de la muncitorii din fabrici şi ajungând, în prezent, la sportivi care câştigă miliarde din acest sport. Istoricul Julian Jumphrys, citat de către History Extra, prezintă cinci poveşti interesante din istoria acestui sport.

1. 1863, anul în care a luat naştere fotbalul în forma actuală

Un moment esenţial în istoria fotablului actual este reprezentat de către luna octombrie a anului 1863. Atunci s-au întâlnit pentru prima dată reprezentaţi ai mai multor cluburi şi şcoli din Marea Britanie care practicau diferite versiuni ale sportului pentru a se pune de accord asupra unor reguli comune. 

Aceste întâlniri au avut două rezultate care vor rămâne în istorie. Primul este reprezentat de către prima Asociaţie de Fotbal şi, cea de a doua, primul set unificat de reguli pe care să le respecte membrii acestei asociaţii.

2. Originile fotbalului, din Evul Mediu

În mod deloc surprinzător, înainte de o formalizare a regulilor existau mai multe forme de fotbal care erau practicate. Originile fotbalului, aşa cum îl ştim astăzi, se află în Evul Mediu, atunci când acest sport presupunea lupta pentru o minge de-a lungul unui întreg sat.

Începutul secolului XIX marchează primele forme de formalizare şi stabilitate a regulilor folosite. Astfel, unele şcoli începeau să îşi creeze propiile regulamente pe care elevii să le urmeze. Totuşi, diversitatea acestor reguli făcea complicată organizarea competiţiilor între şcoli.

Diferenţele erau în mare parte legate de prevederile care reglementau contactul mâinilor cu mingea şi cele legate de contactul fizic între jucători. Putem spune că, în acea perioadă, fotbalul obişnuia să fie un sport destul de violent, cel puţin în comparaţie cu ce se joacă în prezent. Regulamentele din acea perioadă permiţând lovituri aplicate la nivelul gambelor, care în prezent ar putea conduce spre eliminarea de pe teren şi sancţiuni din partea federaţiilor.

3. Stabilirea lungimii terenului

La acea întâlnire din 1863 s-au stabilit doar o parte din regulile pe care le utilizăm în prezent. Aici enumerăm lungimea terenului şi dimensiunile porţilor şi o formă inţială a regulii legate de offside.

Nu a fost stabilit însă numărul de jucători care să fie prezenţi pe teren. Totuşi, chiar dacă regulile asupra cărora s-a stabilit au fost minimale, întâlnirea a dovedit că se poate încerca standardizarea regulilor din fotbal.

4. Cum s-au dezvoltat regulile fotbalului

Regulile asupra cărora s-a convenit în 1863 nu erau singurele care au fost folosite în perioada respectivă. La Cambridge s-a încercat, de asemenea, un efort asemănător. În anul 1877, cele două seturi de reguli au fost combinate.

Odată cu stabilirea unui set de reguli universal, prima competiţie, Challenge Cup, a avut loc între anii 1871 şi 1872. Iar prima ligă de fotbal a fost înfiinţată în 1888.

5. Când a avut loc primul meci internaţional de fotbal

Primul meci internaţional oficial a fost disputat în Scoţia şi s-a terminat cu o remiză la zero.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase