Home » Istorie » Cum arată şi câte mii de ani are cea mai veche bucată de pânză făcută de mâna omului

Cum arată şi câte mii de ani are cea mai veche bucată de pânză făcută de mâna omului

Publicat: 17.04.2020
Firele au o vechime de 41.000-52.000 de ani şi au fost realizate de către neanderthalieni.

Deşi în prezent, Homo sapiens reprezintă singura specie umană dar şi specia dominantă de pe această planetă, în trecutul nostru poziţia noastră a fost diferită, iar complexitatea abilităţilor noastre practice era depăşită de alte specii umane. Un studiu recent a demonstrat că neanderthalienii realizau fibre şi ţesături în urmă cu cel puţin 41.000-52.000 de ani, dovezile găsite fiind mult mai vechi faţă de fragmentele textile identificate în Israel şi care au o vechime de 19.000 ani, notează Science Alert.

„Înţelegerea şi utilizarea firelor răsucite implică utilizarea tehnologiei complexe cu mai multe componente, precum şi o înţelegere matematică a perechilor, seturilor şi numerelor”, explică cercetătorii. Aceştia subliniază: „Pornind de la dovezile recente de folosirea gudronului din scoarţă de mesteacăn, arta dar şi bijuteriile din scoici, ideea că neanderthalii erau cognitiv inferiori oamenilor moderni devine din ce în ce mai greu de susţinut”.

Credit foto: Hardy et al./ Scientific Reports

Aceste fibre au fost descoperite într-o peşteră din Franţa, care în urmă cu mii de ani a fost căminul unui grup de neanderthalieni şi, după cum explică oamenii de ştiinţă, ele indică faptul că această specie umană arhaică a fost mult mai inteligentă şi mai pricepută la diferite meşteşuguri faţă de ceea ce ar sugera studiile din anii trecuţi. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că neanderthalienii aveau cunoştinţe despre modul în care cresc copacii şi anotimpurile în care pot fi recoltate fibrele. De asemenea, din simpla existenţă a unor fibre cercetătorii au dedus faptul că aceşti hominizi aveau abilităţi matematice care să-i ajute să le şi împletească.

Studiul a fost Scientific Reports.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase