Home » Istorie » O hartă veche de 2.000 de ani, sculptată pe o rocă vulcanică, a fost descoperită

O hartă veche de 2.000 de ani, sculptată pe o rocă vulcanică, a fost descoperită

O hartă veche de 2.000 de ani, sculptată pe o rocă vulcanică, a fost descoperită
Credit foto: Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic
Publicat: 19.06.2020

Harta a fost descoperită în orașului Colima din Mexic.

Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au fost informați de existența unei roci cu o înălțime de 1, 60 de metri pe care erau inscripționate o serie de semne, în orașul Colima. Cercetătorii care au analizat respectiva rocă au ajuns la concluzia că pe aceasta se afla o petroglifă, notează The History Blog.

Arheologii explică faptul că această petroglifă este o hartă a regiunii, iar aceasta include detalii topografice, geografice și demografice. Analiza acesteia a relevat faptul că pentru realizarea acesteia au fost folosite tehnici precum lustruirea și sculptarea cu ciocanul. Golurile reprezintă satele și orașele din regiune, iar liniile cursurile de apă.

O rocă vulcanică

Cercetătorii explică faptul că această hartă a fost sculptată într-o rocă de origine vulcanică care provine, cel mai probabil, dintr-o erupție a vulcanului Fuego de Colima. Explozia acestuia aruncând o bombă vulcanică din care provine roca la 15 kilometri de sudul orașului Colima.

„Fără îndoială, aceste hărți în piatră au ajutat la gestionarea și  înțelegerea terenului. Mai mult, ele au fost un mod de a transmite cunoștințele de la o generație la alta, într-un moment în care scrierea nu exista pe teritoriul care este astăzi Colima”, explică arheologul Rafael Platas Ruiz.

Arheologii estimează faptul că roca a fost sculptată în intervalul 200 înaintea erei noastre și 200 era noastră, asta pornind de la tehnicile și motivele artistice folosite.

Citește și:

Arheologii din Mexic au găsit primul templu al unui zeu venerat prin jupuirea oamenilor

O structură mayaşă cu o vechime de 1.000 de ani, descoperită în Mexic

Arheologii mexicani au descoperit un oraş maya important, ce se întinde pe 22 de hectare (VIDEO)

Arheologii au descoperit în Mexic un grup de schelete cu cranii bizar deformate (FOTO, VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase