Home » Istorie » Cercetătorii au reconstruit chipul unei persoane din Epoca de Piatră

Cercetătorii au reconstruit chipul unei persoane din Epoca de Piatră

Credit foto: Oscar Nilsson
Publicat: 01.07.2020

Craniul a fost recuperat din situl arheologic Kanaljorden .

GALERIE FOTO

Informațiile despre populațiile care au trăit în perioada neolitică pe teritoriul Suediei sunt relativ puține, iar un sit arheologic la fel de bogat precum cel din Kanaljorden reprezintă o descoperire importantă.

Acest sit se află în regiunea centrală a Suediei, în apropierea râului Motala. În urmă cu 7.700 de ani acolo se afla un lac puțin adânc, iar locuitorii din zonă au construit acolo o platformă din pietre. Arheologii susțin că preistoricii au început să depună în acel lac rămășițe umane și de animale, notează The History Blog.

O mulțime de artefacte

Excavațiile care au avut loc între 2009 și 2014 au dus la descoperirea platformei, dar și a unei game largi de artefacte, printre acestea numărându-se unelte din piatră, corne sau os. De asemenea, arheologii au identificat rămășițele a nouă persoane adulte, ale unui bebeluș, dar și oase care corespund diferitelor specii animale.

De-a lungul timpului au fost identificate un număr redus de morminte din Epoca de Piatră pe teritoriul Scandinaviei și, din această cauză, detaliile legate de ritualurile funerare, dar și de viața de zi cu zi sunt extrem de limitate.

Rămășițele umane din acea perioadă descoperite în Scandinavia indică adesea o înhumare completă a corpurilor, totuși, în cazul adulților din Kanaljorden arheologii au descoperit craniile sau fragmente ale acestora. În mod neobișnuit, aceste cranii nu aveau mandibula.

Două dintre craniile recuperate aveau țepușe înfipte în ele, iar în zona sitului au mai fost descoperite alte câteva sute de rămășițe de țepușe, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să ajungă la concluzia că acestea făceau parte dintr-un gard sau dintr-o altă structură din lemn.

Reconstrucția chipului

Muzeul local din Motala a decis reconstrucția unuia dintre cranii despre care analizele stabiliseră că aparțineau unui bărbat cu pielea deschisă și care avea ochii albaștri.

Pentru această sarcină oficialii muzeului au apelat la serviciile oferite de Oscar Nilsson, un arheolog specializat în sculptură. Acesta a început reconstrucție pornind de la un model al craniului care a fost realizat de către o imprimantă 3D.

Dat fiind faptul că mandibula respectivului craniu lipsea, arheologul a aproximat mărimea acesteia pornind de la dimensiunile craniului. În ceea ce privește detaliile legate de piele și ochi Nelson a apelat la analizele genetice realizate anterior.

Citește și:

Cercetătorii au reconstruit chipul unei femei din secolul XVI-lea care a suferit de lepră

Experţii au reconstruit chipul unui bărbat ucis, în mod brutal, acum 1.400 de ani

Chipul unui bărbat care a trăit acum 700 de ani a fost reconstruit. Cercetătorii au aflat informaţii SURPRINZĂTOARE despre viaţa lui

PREMIERĂ! Cercetătorii au recreat chipul Avei, o tânără din Epoca Bronzului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase