Home » Istorie » ADN-ul din populațiile actuale arată când s-ar fi întâlnit, de fapt, indienii americani și polinezienii pentru prima dată

ADN-ul din populațiile actuale arată când s-ar fi întâlnit, de fapt, indienii americani și polinezienii pentru prima dată

ADN-ul din populațiile actuale arată când s-ar fi întâlnit, de fapt, indienii americani și polinezienii pentru prima dată
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 13.07.2020

Indienii americani și polinezienii au traversat zone vaste din ocean în jurul anului 1.200 și s-au întâlnit, lăsând în urmă dovezi ale întâlnirii lor în ADN-ul populațiilor din zilele noastre, arată noi studii.

Totuși, încă nu este cunoscut dacă oamenii din Columbia sau Ecuadorul de astăzi au parcurs mii de kilometri spre mici insule în mijlocul Oceanului Pacific sau dacă polinezienii au navigat spre America de Sud și înapoi.

Cu toate acestea, ceea ce este sigur este că întâlnirea a avut loc în urmă cu sute de ani înainte ca europenii să ajungă în aceste regiuni și a lăsat indivizi împrăștiați în ceea ce avea să devină Polinezia franceză cu semnături ale Noii Lumi în ADN-ul lor.

„Aceste descoperiri schimbă înțelegerea noastră asupra unuia dintre cele mai necunoscute capitole din istoria speciei noastre”, a spus autorul principal al lucrării, Andreas Moreno-Estrada.

Exploratorul și scriitorul norvegian Thor Heyerdahl

Arheologii și istoricii au dezbătut timp de decenii întregi dacă indienii americani și insularii din Oceania s-au întâlnit în Evul Mediu și cum ar fi avut loc acel contact.

În 1947, exploratorul și scriitorul norvegian Thor Heyerdahl a construit o barcă primitivă, pe care a numit-o Kon-Tiki, după un zeu Inca, iar apoi a navigat din Peru aproape 7.000 de kilometri timp de 101 zile înainte de o coliziune în Arhipelagul Tuamotu din Polinezia franceză.

După cum se pare, aceea este una dintre insulele unde mici urme ale ADN-ului din Noua Lume au apărut.

Insula Paștelui nu a fost primul loc în care indienii americani și polinezienii s-au întâlnit

Heyerdahl a fost convins că oamenii din Peru au populat insulele izolate din Pacific și a dorit să arate că a fost posibil. Însă, s-ar părea că exploratorul a avut doar pe jumătate dreptate, scrie The Guardian.

„Cel mai probabil polinezienii au fost cei care au ajuns la Americi, având în vedere tehnologia lor de navigare și abilitatea de a traversa mii de kilometri de ocean”, a spus un alt autor al studiului, Alexander Ioannidis.

De asemenea, o altă noțiune infirmată de noile cercetări este teoria că Insula Paștelui (Rapa Nui) a fost primul loc în care cele două culturi s-au întâlnit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O descoperire bizară într-un trib dispărut din Brazilia uimeşte oamenii de ştiinţă

De ce unii amerindieni colecţionau scalpuri?

Când au ajuns caii în America de Nord?

O insulă britanică seamănă cu un paradis, dar nimeni nu vrea să locuiască acolo. Ce secret ascunde cea mai mică capitală din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase