Home » Istorie » Boeing oprește producția pentru 747 Jumbo Jet, cândva cele mai mari avioane de pasageri din lume

Boeing oprește producția pentru 747 Jumbo Jet, cândva cele mai mari avioane de pasageri din lume

Publicat: 11.08.2020

Compania aeriană americană Boeing va înceta producția aeronavelor istorice 747, cândva cele mai mari avioane de pasageri de lume, până în 2022. Vestea vine în timp ce industria aviației se confruntă cu efectele pandemiei de coronavirus.

GALERIE FOTO

Producătorul american Boeing va opri producția aeronavelor 747 Jumbo Jet până în 2022, compania anunțând că va scoate din uz aeronava emblematică după mai bine de 50 de ani de funcționare, în timp ce încearcă să treacă prin criza declanșată de noul coronavirus.

Aeronava este prima care a fost poreclită „Jumbo Jet”, semnătura sa fiind o „cocoașă” și putând să găzduiască peste 600 de oameni la bord. Boeing 747 a decolat pentru prima dată de la sol în 1969.

Boeing 747 vs. A380. Cine a înregistrat mai mult succes

Astfel de avioane de capacitate mare au devenit tot mai neprofitabile pentru companiile aeriene care se confruntă cu prețurile mari ale combustibilului, în timp ce avioanele mai mici pot oferi mai multă flexibilitate în schimbul unor costuri mai mici.

Rivalul european Airbus a anunțat anul trecut că va înceta folosirea gigantului A380, aeronava care a depășit Boeing 747 în cursa pentru cel mai mare avion de pasageri din lume. Cu toate acestea, spre deosebire de funcționarea de succes timp de peste 50 de ani a 747, comercializând peste 1.500 de modele, Airbus a vândut mai puțin de 250 de avioane A380. De asemenea, A380 a fost retras după doar 15 ani, o astfel de durată de producție este mai degrabă așteptată în cazul autoturismelor.

Ultima comandă pentru Boeing 747

Ultima comandă pentru Boeing 747 a fost făcută în 2017, atunci când Guvernul Statelor Unite a cerut companiei să remodeleze două aeronave 747-8 pentru a fi folosite drept Air Force One de către președintele american, transmite Deutsche Welle.

Oprirea liniei de producție pentru 747 va acoperi, cu siguranță, o parte din pierderile companiei. Astfel, Boeing ar putea să folosească spațiul de producție eliberat de 747 în alte scopuri.

Bineînțeles, diferite tipuri de 747, inclusive VC-25B Air Force, vor continua să zboare în următoarele decenii după ce producția de avioane „Jumbo Jet” se va sfârși. În același timp, familia emblematică a 747 intră în ultimii săi ani de existență.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Boeing are o problemă majoră pentru prima dată din 1962

Naveta Starliner de la Boeing are probleme majore

British Airways retrage din circulaţie întreaga flotă de avioane Boeing 747

Avionul Boeing 707 care i-a aparţinut lui Ceauşescu a zburat din nou, în SUA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase