Creaturi care au trăit în urmă cu 550 de milioane de ani sunt mai similare omului decât am crede

13 03. 2021, 09:00

Creaturi misterioase care trăiau în oceanele Pământului în urmă cu 500 de milioane de ani, fără cap și brațe, ar putea părea la prima vedere complet extraterestre.

Totuși, nu erau atât ciudate pe cât am crede, sugerează noi cercetări. De fapt, Ediacaran biota, o colecție de forme de viață oceanice care au trăit pe Terra în urmă cu 570 – 539 de milioane de ani, ar fi împărtășit mai multe similarități genetice cu animalele multicelulare moderne, inclusiv cu oamenii, au spus oamenii de știință.

GALERIE FOTO

„Niciuna nu avea cap sau schelet. Multe dintre ele probabil arătau ca niște preșuri tridimensionale pe fundul marin, discuri rotunde care se ridicau”, a explicat Mary Droser, paleobiolog la Universitatea din California, Riverside.

Droser a mai investigat în trecut organisme stranii din trecutul îndepărtat al planetei noastre.

„Aceste animale sunt atât de ciudate și diferite”

În urmă cu un an, Droser a coordonat un studiu care a identificat o astfel de creatură din Ediacaran. Ikaria wariootia este un organism ciudat și greoi, de mărimea unui bob de orez, care ar fi cel mai timpuriu strămoș al tuturor animalelor care au corpuri simetrice bilateral. Totuși, nu toate creaturile din Ediacaran au astfel de legături puternice cu animalele din zilele noastre.

Există peste 40 de specii recunoscute din acea perioadă, inclusiv cea mai faimoasă fiind Dickinsonia și alta numită după președintele american Barack Obama. Stabilirea locului acestor forme fosilizate de viață în arborele genealogic nu este ușor.

„Aceste animale sunt atât de ciudate și diferite, încât este dificil să le atribuim unor categorii moderne de organisme vii doar pur și simplu prin observarea lor. Nu este ca și cum putem să le extragem ADN-ul”, a mai precizat Droser.

O formă rudimentară de sistem nervos

În cadrul unui nou studiu, coordonat de Droser și Scott Evans, paleontolog la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturală, cercetătorii au analizat patru reprezentanți ai colecției Ediacaran biota, anume Dickinsonia, Ikaria, Kimberella, și Tribrachidium, potrivit Science Alert.

Având în vedere observațiile fosilelor și ceea ce putem deduce despre modul în care aceste creaturi și-ar fi mișcat corpurile, ar fi supraviețuit și ar fi trăit în general pe fundul marin antic, oamenii de știință au propus că animalele au conținut cel mai probabil o formă rudimentară de sistem nervos, susținut și reglat de aceleași tipuri de elemente genetice care mai sunt folosite de animalele din zilele noastre, inclusiv de oameni.

Aceste creaturi antice nu sunt atât de ciudate pe cât par

În mod special, noul studiu dezvăluie o varietate largă de gene care ar fi influențat organismele multicelulare, imunitatea, nervii, apoptoza (moarte celulară programată), modelarea axială (care distinge laturile unui corp, precum spatele sau fața și stânga sau dreapta), și multe altele.

Deși mai avem multe de învățat despre aceste creaturi antice, biologia care ne unește arată că probabil nu sunt atât de ciudate pe cât par.

„Faptul că putem vedea că aceste gene erau prezente în ceva ce a dispărut în urmă cu 500 de milioane de ani este fascinant pentru mine”, a spus Scott Evans, paleontolog la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„O grămadă încâlcită” găsită pe o plajă din SUA este, de fapt, o creatură marină ciudată

Un dinozaur masiv descoperit recent ar putea fi cea mai mare creatură care a pășit vreodată pe Terra

Creatura din ocean care îi îngrozește pe marii rechini albi

O misterioasă creatură „roșie” cu multe brațe, descoperită eșuată pe o plajă. Despre ce specie ar fi vorba