Heracleion, orașul pierdut și redescoperit sub valuri. Cum a dispărut un oraș atât de important

02 05. 2021, 19:00

Orașul Heracleion a fost înghițit de Marea Mediterană în urmă cu aproape 1.200 de ani. A fost unul dintre cele mai importante centre de comerț din regiunea mediteraneeană înainte să se scufunde.

Timp de secole, existența sa a fost considerată doar un mit, la fel ca Atlantida. Însă, în anul 2000, arheologul Franck Goddio a găsit în sfârșit orașul scufundat după cercetări subacvatice îndelungate în Golful Abukir.

Înainte să fie descoperit în 2000, Heracleion fusese aproape uitat și redus la o mână de inscripții și fraze din textele antice ale istoricilor Strabon și Diodorus. Istoricul grec Herodot (secolul V î.Hr.) scria despre un mare templu care a fost construit acolo unde eroul mitic Heracle a pășit pentru prima oară în Egipt. De asemenea, Herodot susținea că Elena din Troia a vizitat orașul înainte de războiul troian. La patru secole după ce Herodot a vizitat Egipt, istoricul grec Strabon a precizat că orașul Heracleion era situat la est de Canopus, chiar la gura fluviului Nil.

Un port important, centru religios și semnificativ din punct de vedere politic

Acum este acoperit de apele Mării Mediterane, însă în perioada sa de glorie Heracleion era situat la 32 de kilometri nord-est de Alexandria din Egiptul Antic. Orașul imens era un port important pentru comerțul cu Grecia, precum și un centru religios în care marinarii ofereau daruri zeilor. Orașul era semnificativ și din punct de vedere politic, faraonii fiind nevoiți să viziteze templul lui Amon pentru a deveni conducători universali.

Construit pe delta Nilului, orașul era traversat de o rețea vastă de canale, astfel că era deosebit de frumos. Poreclit și „Veneția de pe Nil”, Heracleion a fost la un moment dat cel mai mare port al Mediteranei. Cercetătorii au concluzionat că orașul și-a pierdut treptat din importanță pe măsură ce s-a scufundat în mare în a doua jumătate a secolului al VIII-lea e.n.

Așadar, cum a fost posibil ca un oraș atât de semnificativ să fie pierdut?

Cercetările au arătat că bazinul mediteranean de sud-est a fost afectat de creșterea nivelului mărilor și de un fenomen local legat de compoziția solului, care împreună au dus la apariția condițiilor în care orașe precum Heracleion s-au scufundat în mare.

Muzeul Britanic și-a unit forțele cu arheologul Franck Goddio în 2015 pentru a organiza prima expoziție de arheologie subacvatică, care a inclus în jur de 200 de artefacte descoperite pe coasta Egiptului între 1996 și 2012. Până atunci, Goddio estimase că cercetătorii exploraseră doar 5% din orașul antic Heracleion. Orașul antic ar acoperi o suprafață de aproape 3,5 km2, potrivit Ancient Origins.

Goddio a declarat la acea vreme că „o astfel de explorare este dificilă pe sol, însă sub sedimente și ape este o misiune care ar putea dura sute de ani”. Pentru a înțelege amploarea cercetărilor, Heracleion este de aproape trei ori mai mare decât Pompeii și arheologii excavează acel oraș devastat de o erupție vulcanică de peste 100 de ani.

Descoperirea orașului Heracleion a ridicat multe semne de întrebare

Una dintre cele mai impresionante descoperiri la orașul scufundat Heracleion în Golful Abukir a fost statuia unei regine din timpul dinastiei Ptolemeice. Cel mai probabil, statuia o înfățișa pe Cleopatra a II-a sau Cleopatra a III-a, îmbrăcată ca zeița Isis.

Descoperirea orașului Heracleion a ridicat multe semne de întrebare despre așa-numitele „orașe-mitice” care există în realitate. Dacă un oraș considerat cândva un mit poate fi descoperit în adâncurile mărilor, cine știe ce alte orașe legendare ale trecutului vor fi descoperite în viitor?

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire impresionantă! Scafandrii au găsit rămăşiţele unui templu antic şi alte comori din celebrul Heracleion

Descoperire extraordinară: un oraş pierdut, despre care se credea că e doar o legendă, îşi dezvăluie secretele (VIDEO)

Bijuterii descoperite alături de mumia unui adolescente din Egiptul Antic

10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie