Home » Istorie » Descoperire „unică și fără precedent pentru Italia”. O trăsură ceremonială, dezgropată la Pompeii

Descoperire „unică și fără precedent pentru Italia”. O trăsură ceremonială, dezgropată la Pompeii

Descoperire „unică și fără precedent pentru Italia”. O trăsură ceremonială, dezgropată la Pompeii
Sursa foto: Facebook Pompeii Parco Archeologico
Publicat: 04.03.2021

Arheologii au dezgropat o trăsură romană ceremonială unică la o vilă situată la marginea Pompeii, orașul îngropat în urma unei erupții vulcanice în anul 79 e.n.

Trăsura din fier, bronz și staniu a fost descoperită în stare aproape perfectă în apropiere de grajdurile unei vile antice de la Civita Giuliana, la 700 de metri nord de zidurile orașului antic Pompeii și în apropiere de locul în care rămășițele de la trei care au fost dezgropate în 2018, unul fiind încă înhămat.

Massimo Osanna, directorul sitului arheologic Pompeii, a declarat că trăsura a fost prima de acest fel descoperită în zonă, care până acum a dezvăluit vehicule funcționale folosite pentru transport și muncă, însă nu și pentru ceremonii.

Descoperirea este unică și fără precedent pentru Italia

Trăsura este o descoperire extraordinară care extinde înțelegerea noastră privind lumea antică”, a spus Osanna, adăugând că trăsura ar fi participat la momentele festive ale comunității, precum parade și procesiuni.

Ministrul Culturii a precizat că descoperirea este unică și fără precedent pentru Italia.

Pompeii, situat la 22 de kilometri de Napoli, găzduia în jur de 13.000 de oameni atunci când a fost îngropat sub cenușă, praf și pietre în urma unei erupții vulcanice cu o forță echivalentă cu mai multe bombe atomice.

Combaterea activității ilegale la Pompeii

În jur de două treimi din cele 66 de hectare ale orașului antic au fost dezgropate până acum. Ruinele nu au fost descoperite decât în secolul al XVI-lea și lucrările de excavare au început abia în 1750.

Potrivit reprezentanților parcului arheologic, lucrările de excavare în jurul Civita Giuliana fac parte dintr-un program care are ca scop combaterea activității ilegale în regiune, precum săpatul de tuneluri pentru a ajunge la artefacte care pot fi vândute pe piața neagră.

„Pompeii continuă să ne uimească și va face asta timp de mulți ani”

Din fericire, hoții nu au ajuns la camera unde trăsura a stat ascunsă timp de aproape 2.000 de oameni, săpând tuneluri în jurul încăperii, potrivit The Guardian.

„Pompeii continuă să ne uimească și va face asta timp de mulți ani. Mai avem încă 20 de hectare de dezgropat”, a spus Dario Franceschini, ministrul Culturii din Italia.

O perspectivă rară a vieții greco-romane, Pompeii este una dintre cele mai populare atracții ale Italiei și un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Fast-food” antic, descoperit în stare excepțională la Pompeii. Ce dezvăluie despre obiceiurile zilnice din Roma Antică

Justiție poetică. O canadiancă a înapoiat o serie de artefacte furate de la Pompeii deoarece credea că acestea sunt blestemate

Ruinele din Pompeii arată că romanii au inventat reciclarea deşeurilor. ”Am descoperit că o parte din oraş a fost construită din gunoi”

O inscripţie dintr-un mormânt oferă indicii despre viaţa de zi cu zi din Pompeii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase