Prințul Philip a murit. Viața incredibilă a soțului reginei Elisabeta a II-a

09 04. 2021, 18:56

O eră semnificativă a istoriei regale s-a sfârșit odată cu decesul prințului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Prințul Philip a murit la onorabila vârstă de 99 de ani. 

Viața lui Philip, Duce de Edinburgh, s-a schimbat dramatic după ce a luat-o de soție pe prințesa Elisabeta. Philip a ajuns în atenția presei și publicului din întreaga lume și a fost un adevărat sprijin pentru soția sa, care avea să devină în curând regină.

Ducele a fost alături de regina Elisabeta până la sfârșit. Cei doi au fost căsătoriți timp de 73 de ani și au avut patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți. Iată opt lucruri despre viața incredibilă a prințului Philip.

1. Rudele prințului Philip erau membri ai familiei regale din Grecia

În anul 1921, prințul Philip s-a născut în Grecia, fiind fiul prințului Andrei al Greciei și al prințesei Alice de Battenberg. Philip avea patru surori mai mari și erau nepotul regelui Constantin I al Greciei.

Însă, familia lui Philip era de origine germană, daneză și rusă. Familia sa a fost exilată din Grecia atunci când Philip era doar un bebeluș, iar apoi acesta și-a petrecut copilăria în Franța. Philip își petrecea vacanțele cu unchii din Marea Britanie sau cu bunica sa, prințesa Victoria, care locuia la Palatul Kensington.

A fost cunoscut drept prințul Philip al Greciei până când a devenit cetățean al Marii Britanii și a renunțat la titluri, devenind astfel Philip Mountbatten. Unii membri ai elitei britanice nu au fost încântați de Philip, pe care l-au considerat un străin sărac și o alegere total nepotrivită pentru prințesa Elisabeta.

După ce s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947, Philip a devenit Duce de Edinburgh. Un deceniu mai târziu, în 1957, regina l-a făcut pe Philip „prinț al Regatului Unit”.

2. A cunoscut-o pe regina Elisabeta la o nuntă

Philip și-a cunoscut viitoarea soție la o nuntă în 1934, însă prima lor întâlnire semnificativă a avut loc în 1939, atunci când prințesa Elisabeta a vizitat Colegiul de Marină Militară. Philip era student la colegiul pe care Elisabeta l-a vizitat alături de familia sa.

Șapte ani mai târziu, în 1946, Philip a cerut-o de soție pe Elisabeta, însă familia sa se temea că ar fi fost prea tânără pentru a se căsători. Logodna lor a fost anunțată un an mai târziu, iar Philip și Elisabeta s-au căsătorit la 20 noiembrie 1947. El avea 25 de ani, iar ea 21.

Sursa foto: Twitter @RoyalFamily

Philip i-a spus unui prieten la nuntă că „acesta este destinul meu – să îmi sprijin soția în tot ceea ce se va întâmpla”. Cinci decenii mai târziu, în 1997, cu ocazia aniversării de 50 de ani de la nunta lor, regina Elisabeta l-a descris pe Philip drept „puterea” ei.

3. Philip și Elisabeta au avut aceeași stră-străbunică

Regina Victoria a fost stră-străbunica lui Philip și a reginei Elisabeta. Philip era un descendent direct al prințesei Alice, al treilea copil al reginei Victoria. Regina Elisabeta este descendent direct al fiului cel mai mare al reginei Victoria, care a devenit regele Eduard al VII-lea al Regatului Unit.

4. A participat la peste 22.000 de apariții individuale

Philip a fost cel mai longeviv consort britanic și a fost un partener devotat al reginei, însoțind-o la aparițiile oficiale până la o vârstă înaintată, scrie ABC News.

Atunci când a renunțat la angajamentele publice în 2017, la vârsta de 96 de ani, prințul Philip participase la peste 22.000 de apariții individuale. A fost susținător al 785 de organizații și a efectuat 637 de vizite individuale în străinătate, potrivit reprezentanților Palatului Buckingham.

5. A fost veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și pasionat de conservare

Philip s-a alăturat Marinei britanice în 1939 și a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană, Oceanele Pacific și Indian în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Serviciul militar în cadrul Marinei s-a sfârșit atunci când soția sa a devenit regină în 1952.

În rolul său de Duce de Edinburgh, Philip era un conservaționist pasionat și a fost președintele fondator al Worldwide Wildlife Fund, organizația globală de conservare a naturii.

În 1959, Philip a lansat programul Duke of Edinburgh Award, care avea ca scop „încurajarea tinerilor să-și ajute comunitățile”. Mai bine de 60 de ani mai târziu, programul funcționează în peste 140 de țări.

6. A fost primul membru al familiei regale care a fost intervievat într-o emisiune televizată

Philip a scris istorie în 1961, atunci când a devenit primul membru al familiei regale care a fost intervievat într-o emisiune televizată, de către jurnalistul Richard Dimbleby de la BBC.

Philip a susținut și transmisiunea televizată a încoronării reginei Elisabeta. Totodată, acesta a jucat un rol crucial în implicarea familiei sale în documentarul „Familia Regală” din 1969.

7. Avea licență de pilot

Prințul Philip avea mult pasiuni, inclusiv zborul. Licența de pilot a luat-o în 1959. Ultimul său zbor a avut loc în 1997. Până atunci, Philip efectuase 6.000 de ore la bordul a 59 de tipuri diferite de aeronave.

Philip mai era pasionat și de pictură, vânătoare, sporturile polo și crichet.

8. I-a protejat cu înverșunare pe William și Harry, nepoții lui

Philip, care și-a încurajat fiul cel mare prințul Charles să se căsătorească cu prințesa Diana, a fost un protector înverșunat al fiilor cuplului, prințul William și prințul Harry, după ce Diana a murit în 1997 într-un accident rutier la Paris.

Philip a preluat frâiele familiei după moartea prințesei Diana și a fost o forță de neclintit pentru regina Elisabeta, Aceasta a fost criticată pentru că a rămas la reședința din Balmoral cu William și Harry. Philip a dorit cel mai mult să îi protejeze pe nepoții săi de presă și să le permită să-și plângă mama în urma decesul tragic.

Atunci când oficialii de la Downing Street au sugerat că William și Harry ar putea să meargă în procesiune în urma sicriului mamei lor, prințul Philip a reacționat dur și a spus că este vorba despre „doi băieți care tocmai și-au pierdut mama”.

În cele din urmă, Philip a lăsat deoparte sentimentele personale și le-a spus nepoților că va merge alături de ei. La înmormântarea prințesei Diana, Philip a mers în procesiune alături de nepoții săi, prințul Charles și fratele prințesei Diana, Earl Spencer.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit

Codul SECRET prin care va fi anunţată moartea Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a

Viaţa în umbra unei regine. Cum a rezistat căsnicia dintre Regina Elisabeta şi Prinţul Philip mai bine de 70 de ani

Cine moștenește tronul Marii Britanii