Home » Istorie » Cine moștenește tronul Marii Britanii

Cine moștenește tronul Marii Britanii

Publicat: 16.03.2021

Atunci când Ducesa de Sussex, cunoscută mai bine ca Meghan Markle, a născut un băiat la data de 6 mai 2019, fanii familiei regale din întreaga lumea au fost încântați.

„Nu am fost prezent la multe nașteri. Aceasta este cu siguranță prima naștere la care am asistat. A fost absolut incredibil și sunt incredibil de mândru de soția mea”, a declarat prințul Harry la acea vreme.

Însă, noul copil, numit Archie Mountbatten-Windsor, nu a adus doar bucurie proaspeților părinți, ci s-a alăturat și unui grup de membri ai familiei regale care au șanse foarte mici de a accede într-o bună zi la tronul Marii Britanii.

De ce copiii prințului Harry nu beneficiază automat de titluri?

În interviul mult așteptat făcut de Oprah cu Meghan Markle și prințul Harry, difuzat la 7 martie 2021, cuplul a anunțat că așteaptă un al doilea copil, o fetiță, care va veni pe lume „cândva la vară”. Cu toate acestea, în timpul interviului, Markle a explicat că fiului său Archie i-a fost refuzat un titlu regal. Mai mult, Markle a spus că Archie nu a beneficiat de securitatea care este de obicei oferită alături de titulatura de prinț.

Regulile moștenirii unui titlu de prinț sau prințesă au început cu Brevetul din 1917, eliberat de regele George al V-lea, care spunea că „cel mai în vârstă fiu al celui mai în vârstă fiu al prințului Țării Galilor va avea și se va bucura de titlul sau atribuțiile Alteței Regale cu titulatura de prinț sau prințesă”. Având în vedere că prințul Harry este fiul mai mic al prințului Charles, copiii săi nu beneficiază în mod automat de asemenea titluri.

Unul dintre beneficiile primogeniturii

În ciuda acestui fapt, Archie rămâne primul membru britanic-american al familiei regale în ordinea succesiunii la tronul Regatului Unit. Însă, ce loc ocupă mai exact Archie în linia succesiunii la tronul britanic?

Timp de secole, linia regală de succesiune la tronul britanic a fost, la fel ca în majoritatea monarhiilor, bazată pe primogenitură, care în mod tradițional acordă prioritate primului născut de sex masculin și moștenitor al unui rege sau regine, ceea ce înseamnă că acesta moștenește titlul și toate proprietățile care aparțin familiei.

Un beneficiu al primogeniturii este că păstrează toate proprietățile care aparțin familiei intacte și profitabile.

Prințul Charles este primul în linia de succesiune la tronul britanic

În cazul familiei regale din Marea Britanie din zilele noastre, tronul va trece de la regina Elizabeth a II-a la fiul său prințul Charles. Următorul la rând este fiul mai mare al lui Charles, prințul William, adică Ducele de Cambridge și soțul lui Kate Middleton.

În urma unei rupturi dramatice cu tradiția, copilul mai mare al lui William și Kate, care a fost născut în 2013, va fi următorul la rând să moștenească tronul, indiferent de sexul copilului. Kate a născut un băiat, pe prințul George. Acea schimbară a fost adoptată în 2011, atunci când liderii a 16 țări Commonwealth (inclusiv Australia, Canada, Jamaica, Noua Zeelandă) s-au întâlnit în Perth, Australia, și au votat în mod unanim să schimbe regula de succesiune veche de secole. Anterior, fiicele puteau moșteni tronul britanic doar dacă nu existau fii în viață, potrivit Live Science.

O altă regulă învechită care a fost eliminată în 2011

Frații prințului George, prințesa Charlotte și prințul Louis, sunt următorii la rând pentru tron. Prințul Harry este al șaselea la rând, urmat de Archie, care este al șaptelea la rând. Pe lângă faptul că este primul bebeluș regal britanic-american, Archie este automat un cetățean britanic, însă va trebui să aplice pentru cetățenie americană. De asemenea, Archie este și primul copil mulatru în linia de succesiune la tronul britanic. De asemenea, în urma noilor reguli din 2011, sora lui Archia va fi a opta în linia de succesiune la tron, însă probabil nu va fi primi un titlu regal. După nașterea celui de-al doilea copil al Ducilor de Sussex, prințul Andrew, fiul reginei și Ducele de York, va ajunge pe locul 9 în linia de succesiune.

O altă regulă învechită care a fost eliminată în 2011 stipula că niciun moștenitor nu-și putea asuma tronul dacă el sau ea era căsătorit/ă cu un romano-catolic. Acea regulă era bazată pe secole de persecuție religioase și conflicte care datează de pe vremea regelui Henric al VIII-lea, care s-a rupt de Biserica Romano-Catolică pentru a divorța de soția sa, regina Catherine, și pentru a se căsători cu Anne Boleyn.

O altă formă de moștenire este ultimogenitura

Însă, din cauza faptului că una dintre îndatoririle monarhului britanic este să conducă Biserica Angliei, chiar și în ziua de astăzi, un romano-catolic nu poate deține coroana. Într-un interviu din 1994, prințul Charles a cauzat o controversă atunci când a spus că ar prefera să fie văzut ca un „apărător al credințelor”, inclusiv catolicism și alte religii.

O altă formă de moștenire este ultimogenitura, în ultimul născut moștenește titlurile și proprietățile părinților. Ultimogenitura este uneori folosită pentru a compensa cel mai mic fiu pentru că a rămas alături de părinți mai mult timp și i-a îngrijit la bătrânețe. Ultimogenitura a fost practicată în mai multe dinastii japoneze și domenii medievale europene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce gărzile reginei Marii Britanii poartă căciuli înalte

Top 10 cele mai scumpe lucruri deținute de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Care este rolul constituțional al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii?

Nunțile regale ale Marii Britanii care au scris istorie. Cele mai spectaculoase rochii de mireasă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase